Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії екс-міністра позбавили депутатського імунітету і вже допитали


Олівер Дулич
Олівер Дулич
Белград – Парламент Сербії в понеділок позбавив депутатської недоторканності колишнього міністра екології й гірництва Олівера Дулича, а вже у вівторок його допитав спеціальний прокурор у справах організованої злочинності. Опозиція стверджує, що йдеться про політичне переслідування.

Олівер Дулич належав до кола найближчих співробітників колишнього президента Бориса Тадича. П’ять років тому він став наймолодшим спікером парламенту, згодом його обрали на міністерську посаду. Деякі ЗМІ ще тоді стверджували, що він упродовж короткого часу став мільйонером та що очолюване ним міністерство витрачає великі гроші для реклами.

На початку літа, відразу після того, як Дулич покинув міністерський офіс, про нього почали писати як про злочинця. Прокуратура підозрює його в тому, що він незаконно дав одній закордонній компанії дозвіл прокладати оптичні кабелі вздовж магістральних шляхів у Сербії. Точніше, йшлося про підприємство, яке має одного зайнятого й лише три тисячі євро на банковому рахунку. Дулич стверджує, що він діяв згідно з повноваженнями та що за скорочення процедури мав би отримати премію, а не бути об’єктом лінчування в пресі. Словенську компанію, якій він допоміг заробити кілька мільйонів євро, тим часом ліквідували, весь прибуток перекинули за кордон – на Сейшельські острови.

На порядку денному осіннього засідання парламенту Сербії, що був обраний у травні, стояв лише один пункт – позбавлення імунітету Олівера Дулича. Депутати від правлячої коаліції повторювали все, що про екс-міністра пише бульварна преса. Натомість опозиція вимагала від спікера Небойши Стефановича, щоб він не дозволив ображати депутата Дулича. На думку опозиціонерів, йдеться про брудну політичну кампанію без доказів.

Натомість спікер парламенту сказав: «Я не буду захищати нікого з-поміж тих, хто розкрадає гроші громадян Сербії, хто б’є людей на вулицях, хто поводиться зухвало, хто божевільно керує джипом у цьому чи в інших містах Сербії. Мені не спадає на думку захищати таких».

Інвестували три тисячі, заробили п’ять мільйонів євро

Державне телебачення Сербії уточнює, що словенська компанія, про яку йдеться, досі заробила й вивезла з Сербії понад п’ять мільйонів євро.

Звертаючись до журналістів біля будинку парламенту, екс-міністр Дулич сказав: «Ви були свідками, що я привселюдно зрікся депутатської недоторканності та що пішов до поліції, щоб дати їй змогу відкрити справу. Не треба було скликати парламент (для позбавлення імунітету), не треба було витрачати державні кошти для цього. Я піду туди, куди мене покличуть. Упевнений, що все робив згідно з законом, тому мужньо й гідно захищатиму себе».

У вівторок Олівера Дулича 5 годин допитували в спеціальній прокуратурі у справах організованої злочинності. За порушення закону щодо недотримання процедури його можуть засудити на термін від шести місяців до п’яти років ув’язнення. Однак, прокуратура у перебігу процесу може змінити обвинувачення: може пом’якшити його, а може й погіршити.

Справа Дулича викликала велике зацікавлення громадян, оскільки йдеться про перший такий випадок у новітній історії країни. Навіть після повалення режиму Слободана Мілошевича не судили нікого з його колишніх міністрів.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG