Доступність посилання

ТОП новини

США в очікуванні віце-президентських теледебатів


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах останні тижні перед президентськими виборами присвячені серії теледебатів між кандидатами. Тричі зустрічаються кандидати на головну посаду – Барак Обама і Мітт Ромні та одного разу – у четвер, 11 жовтня, – кандидати на віце-президента. Ними є демократ Джозеф Байден, чинний віце-президент, і республіканець, конгресмен Пол Раян.

Суперники зустрічаються у місті Денвіллі, південний штат Кентакі: сивоголовий Джо Байден – колишній сенатор, і Пол Раян, який, попри свою відносну молодість (йому 42 роки), є одним із лідерів Конгресу.

Раян – голова Бюджетної комісії Палати представників. Його називають архітектором плану відродження американської економіки, схваленого республіканським президентським кандидатом.

Оглядачі вважають, що Мітт Ромні взяв Раяна напарником, насамперед, за його блискуче знання економічних проблем та консервативні ідеї. Ромні наголошує на своїй політичній симпатії щодо Раяна. «Це рідкісний випадок, коли маєш нагоду сказати комусь, що він тобі подобається», – зауважує кандидат-республіканець.

Завдання Раяна – закріпити успіх Ромні у дебатах

Але справа, мабуть, не в глибині почуттів, а в політичній вигоді. Різнобічний і ерудований економіст Раян має завдання: він мусить поглибити наслідки перемоги Ромні над президентом Обамою у перших теледебатах.

Як показує останнє за часом всеамериканське опитування, здійснене соціологічним центром Pew Research, завдяки перемозі у перших дебатах Ромні подолав відставання від Обами. Нині він веде перед. Співвідношення – 49 відсотків виборців за Ромні, 45 відсотків – за Обаму.

Чинний президент покладає надії на віце-президента, розраховуючи на його ораторські здібності в інтелектуальному двобої з Раяном. «Президент Обама і губернатор Ромні є люблячими чоловіками, відданими батьками, але будемо говорити відверто, – каже Джозеф Байден. – У них кардинально різні погляди і кардинально різні вартості там, де йдеться про роботу».

Реалістично зважуючи сили суперників, республіканці віддають належне талантові Байдена. Рінс Прібас, голова Національного комітету Республіканської партії, сказав про це в інтерв’ю телемережі новин CNN напередодні дебатів. «Джо Байден – обдарований оратор, у нього гарна риторика».

Але критично налаштовані оглядачі зауважують на схильності Байдена до широкомовних заяв, які подекуди перебільшують або применшують реальні факти. Тим не менше, Пол Раян в інтерв’ю перед дебатами визнав, що відчуває «значний тиск» і очікує, що Байден атакуватиме його з потужністю «гарматного ядра». Провідні телеканали Америки планують пряму трансляцію з місця події.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG