Доступність посилання

ТОП новини

НАСА почало комерційні запуски у космос


Приватна аерокосмічна компанія Спейс Екс, яка у неділю відправила свій перший вантажний корабель на Міжнародну космічну станцію, повідомила про проблеми з двигуном під час запуску ракетоносія Фалькон 9. За даними Спейс Екс, один з 9-ти двигунів ракети з невідомих причин не стартував. Комп‘ютерна система ракети змогла вчасно перепрограмувати роботу інших двигунів, щоб вивести її на потрібну орбіту.

Це перший з дванадцяти запланованих польотів на міжнародну космічну станцію, які за контрактом з НАСА повинна здійснити каліфорнійська компанія Спейс Екс. НАСА заплатить за це понад півтора мільярда доларів
Спейс Екс Ґвен Шотвел
«Це перший з дванадцяти запланованих польотів на міжнародну космічну станцію, які за контрактом з НАСА повинна здійснити каліфорнійська компанія Спейс Екс. НАСА заплатить за це понад півтора мільярда доларів. Безпілотна капсула з вантажем має дістатися орбітальної станції у середу. Астронавти станції зловлять капсулу за допомогою роботизованої руки. Це завдання лише на папері виглядає легко», – каже президент Спейс Екс Ґвен Шотвел.

«Ми наблизимося впритул до Міжнародної космічної станції. А це 100 мільярдна споруда, і нам треба бути дуже обережними поблизу неї», – каже він.

Для НАСА початок комерційних запусків у космос – критично важливий етап.

«Ми передаємо у руки приватного сектора завдання доставки вантажів на Міжнародну космічну станцію, щоб НАСА могло сконцентруватися на дослідженнях глибин нашої сонячної системи і найближчих місіях на астероїд і на Марс», – говорить Адміністратор НАСА Чарлі Болден.

НАСА втратило можливість самостійно літати на орбітальну станцію після того, як минулого року завершилася місія ШАТЛІВ. Зараз до МКС можуть дістатися Росія, Європа та Японія. Але їхні транспортні апарати не можуть повернути обладнання та зразки експериментів назад на Землю. Капсула Дракон може.

Сполучені Штати поставили багато на ідею, що приватний сектор здатний впоратися з певними завданнями у космосі краще, за НАСА. США вірять, що приватні компанії зможуть розробити недорогі, надійні апарати, спроможні доставити людей і вантажі на орбіту і назад
Говард Маккурді
Спейс Екс та інші приватні компанії дають НАСА додаткові можливості та зручність, але залучення приватних перевізників додає також і ризик.

«Це ризикована ставка. Сполучені Штати поставили багато на ідею, що приватний сектор здатний впоратися з певними завданнями у космосі краще, за НАСА. США вірять, що приватні компанії зможуть розробити недорогі, надійні апарати, спроможні доставити людей і вантажі на орбіту і назад», – говорить професор Американського Університету Говард Маккурді.

Компанія Спейс Екс розраховує, що Дракон зможе доставляти на орбіту людей вже через три роки.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG