Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче «купити» Україну ціною 160 доларів за газ (європейська преса)


Прага – Європейські газети далі аналізують складну ситуацію на довготривалих газових переговорах між Україною і Росією, звертають увагу на намагання Києва знайти альтеративні варіанти постачання газу. А деякі західні видання пишуть про рішення канадського суду оштрафувати українського православного отця з Сент-Пола (провінція Альберта) за ошукування поляків-іммігрантів при виплаті їм платні за виконані роботи. Газети також інформують про намагання активісток із української жіночої організації Femen здійснити «світову експансію».

Moscow Times інформує про заяву Прем’єр-міністра України Миколи Азарова в Одесі, що Росія готова знизити ціну на свій газ для України до 160 доларів за тисячу кубічних метрів блакитного палива лише у разі її вступу до Митного союзу Росії, Казахстану та Білорусі. Азаров також сказав про зацікавленість Києва у співпраці з Митним союзом, бо до 40 відсотків зовнішньої торгівлі України припадає саме на держави з цього утворення. З іншого боку, Микола Азаров нагадав також про зацікавленість Києва у тісній співпраці з ЄС, бо до 30 відсотків зовнішньої торгівлі Києва приходиться саме на Європу. Український прем’єр наголосив, що його держава не хоче вибирати між ЄС і Митним союзом, а готова співпрацювати з обома. Однак, як зауважує газета, ціна на російський газ для Києва стає справою занадто обтяжливою. Вже у четвертому кварталі він коштуватиме для України понад 430 доларів за тисячу кубічних метрів.

Московська «Независимая газета» інформує про наміри України розпочати у листопаді будівництво в Одесі терміналу з прийняття зрідженого газу та про готовність «Газпромбанку» стати головним інвестором цього проекту.Тут також ідеться про труднощі переговорів між Києвом, Азербайджаном і Туреччиною про намагання Росії закупити в Баку все більші об’єми блакитного палива та про досить туманну перспективу постачання зрідженого газу з Катару. Та все ж експерти вважають, що Україна має прагнути скоріше диверсифікувати постачання газу, що може полегшити її становище перед непоступливою Росією. Йдеться й про те, що перша черга терміналу для зрідженого газу в Одесі може бути здана лише у 2016 році.

Польська Gazeta Wyborcza інформує про те, як український православний отець Джон Липинський організовував перевезення з Польщі до Канади за студентськими візами, нібито для навчання, десятків працівників, яким після їхнього влаштування на роботу платив замість обумовлених у контракті 24 доларів на годину лише половину суми, чи у межах мінімальної платні. Поліція виявила порушення Липинським закону про захист прав іммігрантів і суд зобов’язав священика та його спільників виплатити штраф у розмірі понад 200 тисяч канадських доларів. Хоча, як повідомляється, Липинський таким чином заробив на ошуканих іммігрантах не менше від одного мільйона доларів за два останніх роки. Раніше, у 2011 році, група ошуканих польських іммігрантів подала ще один позов до канадського суду на Джона Липинського з вимогою відшкодувати понад 5 мільйонів доларів. Сам же отець Липинський, який залишився при виконанні своїх обов’язків у православній парафії Сент-Пола, подав на поляків-іммігрантів зустрічний позов про відшкодування на його користь 10 мільйонів канадських доларів за нібито підробку документів. Про наслідки цих судових позовів тим часом нічого не відомо.

Австрійська Der Standard інформує про активізацію з метою «світової експансії» української жіночої організації Femen, яку тепер у Європі асоціюють з «оголеними феміністками з мотор-пилками». Йдеться про організацію навчального табору Femen у Парижі та про нові акції українських феміністок в Австрії, де вони, зокрема, навчають новачків, як швидко і вміло треба скидати футболки перед поліцією та показувати оголені груди з написами-протестами. Газета з Відня також повідомляє про наміри Femen боротися за рівноправність жінок, проти секс-туризму не лише Україні, Європі але й у Бразилії, США, Тунісі та їхні нинішні гасла: «Наші вороги – сексуальне рабство, диктатури і релігії» та деякі з кредо Femen на кшталт: «Наш Бог – жінка, наша місія – протести, наша зброя – оголені груди».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG