Доступність посилання

ТОП новини

УПЦ (МП) просить Януковича ветувати закон про біометричні паспорти


Голова Української православної церкви (Московського патріархату) митрополит Володимир (Сабодан) звернувся до Президента України Віктора Януковича з проханням ветувати закон про Єдиний державний демографічний реєстр, який запроваджує біометричні паспорти.

У листі митрополита, оприлюдненому на офіційному сайті УПЦ (МП), йдеться про те, що «цей закон становить загрозу обмеження базових прав людини». «Вважаю, що питання про доцільність створення в Україні єдиного демографічного реєстру потребує додаткового вивчення», – заявляє митрополит Володимир.

Він наголосив, що багато закордонних країн відмовилися від запровадження таких реєстрів.

Глава УПЦ (МП) повідомив, що до Церкви надходять численні звернення вірян із вимогою не допустити введення в дію цього закону.

«У цих зверненнях йдеться про те, що зазначений закон порушує право громадян на приватність, гарантоване у статті 32 Конституції України. Крім того, занепокоєння православних вірян викликає можливість втручання в їхнє особисте життя, яку створює закон №10492. Автори звернень зазначають, що закон №10492 не в усьому узгоджується з вимогами закону України про захист персональних даних (№4452-VІ)», – пише митрополит Володимир.

2 жовтня Верховна Рада України ухвалила закон про Єдиний державний демографічний реєстр. Закон, зокрема, передбачає введення електронних паспортів – документів з електронним носієм біометричної інформації для виїзду за кордон відповідно до стандартів Міжнародної організації цивільної авіації.
XS
SM
MD
LG