Доступність посилання

ТОП новини

Український флот озброїться дельфінами-убивцями? (Європейська преса)


Колишній Президент України Віктор Ющенко заявив в інтерв’ю брюссельському виданню, що справа Тимошенко наробила непотрібного «фурору» і «зупинила інтеграцію України в ЄС». Тич часом чеський фінансовий портал звертає увагу на намагання Росії привабити Україну низькими цінами на газ в обмін на її вступ у Митний союз. І, нарешті, московське ділове англомовне видання зацікавилося поверненням до українського флоту дельфінів-убивць.

Колишній Президент України Віктор Ющенко і далі каже, що ув’язнення його колишньої соратниці, екс-прем’єра Юлії Тимошенко є справедливим, оскільки, за його словами, вона підписала «корумповану» угоду з Росією. Про це екс-глава української держави заявив в інтерв’ю веб-сайту The parliament, який повідомляє про події та дискусії в європейських інституціях.

Видання наголошує, що в ексклюзивному інтерв’ю напередодні парламентських виборів колишній Президент України говорить, що «справа Тимошенко є карною за природою, бо вона завдала великих збитків українській економіці на 10 років наперед». Віктор Ющенко говорить, що Україні було завдано збитків на 62 мільярди доларів і що він цей контракт ніколи не підтримував, бо «розумів його корумповану природу».

Однак, Ющенко додав, що причини судового рішення вже є політичними і суди, через брак демократії, використовуються в Україні для переслідування політичних опонентів. За словами Ющенка, якого цитує брюссельське видання, ця справа, однак, не повинна блокувати шлях України до ЄС, бо «без діалогу і співпраці Україна швидко перетвориться на другу Білорусь». А це, зауважує він, було б «кошмаром для України».

Чеське ділове видання Patria Online розповідає про спроби Росії втягнути Україну низькими цінами на газ у свої інтеграційні структури на пострадянському просторі, які тривають уже багато місяців. Видання пояснює, що Росія пропонує Україні газ за 160 доларів за тисячу кубометрів замість нинішніх понад 400, якщо Київ приєднається до Митного союзу Росії з Казахстаном та Білоруссю. Чеське видання при цьому додає, що навіть Білорусь, яка продала Росії свої газогони, не отримує настільки низькі ціни.

Тим часом російське ділове видання The Moscow Times розповідає, що український флот хоче повернутися до проекту підготовки дельфінів-убивць для виконання спеціальних завдань. Як розповідає російська газета з посиланням на одне з російських інформаційних агентств, українські військові моряки готують тварин для пошуку предметів на дні моря та для нападу на кораблі й живу силу противника.

Газета зауважує, що підготовка тварин-убивць велася на радянському флоті з 1973 року, але після розвалу Радянського Союзу бази з підготовки тварин відійшли до України, яка, як виявилося, продовжувала займатися військовою дресурою, але, як каже джерело агентства, ніколи не говорила про це відкрито. Центрів підготовки дельфінів-убивць існувало лише два, у Севастополі та в Каліфорнії.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG