Доступність посилання

ТОП новини

60–80% українців відмовляються брати участь у соцопитуваннях – соціолог


60–80 відсотків українців, залежно від місцевості, відмовляються брати участь у соціологічних дослідженнях, зокрема опитуваннях, заявив у четвер Радіо Свобода в Дніпропетровську директор соціологічного центру «Моніторинг», кандидат політичних наук Віктор Рябокляч, який займається вивченням громадської думки понад 10 років.

За його словами, така масова відмова громадян від участі в соціологічних опитуваннях, фокус-групах та інших формах вивчення громадської думки є «безпрецедентним за всю новітню історію України явищем».

Це означає, що фактично громадська думка іде в тінь, каже фахівець. Серед причин Рябокляч назвав погіршення ситуації зі свободою слова в Україні, політичну втомленість громадян, страх перед висловлюванням думки.

Також, як зазначив соціолог, це негативна суспільна реакція на появу великої кількості маніпулятивних опитувань.

«Наше суспільство, безперечно, хворе. Але як можна діагностувати хворобу суспільства, якщо воно цьому противиться, якщо воно не бажає цього? Воно відмежовується, намагається відійти від болючих питань, люди не хочуть висловлювати свою думкую. Це погано для соціологічної науки», – сказав Віктор Рябокляч.

Водночас він порадив виборцям не довіряти результатам соціологічних досліджень невідомих організацій або організацій, створених незадовго до виборів.

В Україні напередодні виборів до Верховної Ради в дію пішли сфальшовані рейтинги політичних партій. Соціологи зазначають, що для цього використовуються переважно підставні псевдосоціологічні компанії.
XS
SM
MD
LG