Доступність посилання

ТОП новини

Суворе протиабортне законодавство Польщі стане ще жорсткішим?


Варшава – У Польщі, де аборти фактично поза законом, парламент країни працюватиме над ще більшим посиленням протиабортного законодавства. Праві польські політики запропонували розширити перелік ситуацій, за яких жінка не може позбутися вагітності. Вони пропонують заборонити аборт навіть тоді, коли лікарі твердять, що дитина народиться з тяжкою невиліковною хворобою. Тоді як президент Польщі закликав політиків не міняти чинного закону стосовно абортів.

Польща – одна з небагатьох країн Європейського Союзу (поряд з Ірландією та Мальтою), де можливість законного усунення вагітності зведена до мінімуму. Легально зробити аборт тут можна лише в трьох випадках: якщо вагітність загрожує життю жінки, якщо дитина може народитися невиліковно хворою, або ж якщо жінка завагітніла внаслідок зґвалтування.

Польські політики консервативних поглядів хочуть скоротити цей список. Парламентська фракція «Солідарна Польща» подала на розгляд Сейму законопроект спрямований проти так званих євгенічних абортів. Праві політики твердять, що аборт хворого плоду – це не що інше як так звана євгеніка, тобто практика селекції, яку свого часу використовували нацисти.

Політики сперечаються, хто з них захищає «нацистські практики»

Депутат Сейму Яцек Жалєк, юрист за професією, вважає, що чинне польське протиабортне законодавство суперечливе. «Будьмо послідовні й домовмося: або аборти стосуються всіх, тож даймо право всім робити аборти. Дозвольмо абортувати всіх ненароджених дітей, й перестаньмо твердити, що дитину в материнському лоні можна вбивати тільки тоді, якщо вона хвора або інвалід», – зазначає Жалєк.

Натомість Лєшек Міллер, лідер польських лівих, заявляє, що саме пропозиції консерваторів попахують часами нацизму. Мовляв, власне у гітлерівській Німеччині держава змушувала жінок народжувати дітей, навіть якщо вони цього не хотіли. Ліві й ліберали категорично проти посилення діючого у Польщі протиаборного законодавства. Міллер називає законопроект «Солідарної Польщі» голосом польських талібів. Відповідаючи на такі закиди, польські праві нагадують, що в часи Гітлера знищували саме найбільш незахищених, зокрема дітей-інвалідів.

Польки стануть «невільницями»?

Після бурхливої суперечки Сейм все-таки вирішив продовжити роботу над протиабортним законодавством. Водночас депутати не захотіли розглядати законодавчі ініціативи лібералів, спрямовані на пом’якшення польського права, що стосується усування вагітності.

Ліберальний політик Ванда Новіцька, оцінюючи рішення Сейму, назвала його чорним днем для польських жінок. Вона каже, що в разі ухвалення загостреного закону, жінки в Польщі стануть невільницями. Новіцька вважає, що заборона абортів не вирішує проблеми небажаних вагітностей.

«Жінки їздять за кордон, щоб перервати вагітність, жінки купують таблетки, щоб перервати вагітність, Зрештою, жінки наражаються на небезпеку під час нелегальних абортів. Тож цей закон неможливо втілити в життя, він не зменшить кількості абортів», – говорить Новіцька.

Осторонь дискусії про аборти не залишився президент Польщі Броніслав Коморовський, батько п’ятьох дітей. Коморовський каже, що тема абортів може розсварити поляків. Він нагадує, що діючий у Польщі протиабортний закон був створений у результаті тривалих дискусій і консультацій. Потрібно зберегти той консенсус у питанні абортів, якого полякам вдалося досягти, вважає президент Коморовський.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG