Доступність посилання

ТОП новини

14 мільярдів євро щороку – ціна енергетичної свободи?


Київ – Україна має велетенський потенціал енергозбереження економіки – майже 14 мільярдів євро щороку,стверджують фахівці. Однак безсистемні і надто повільні зміни в економіці країни призводять до високого рівня витрат паливно-енергетичних ресурсів, а звідси – до стагнації економічних процесів та продуктивних сил країни. Експерти радять владі переглянути взятий курс розвитку економіки і починати привчати населення і підприємства заощаджувати енергію, адже до 2030 року енергоємність вітчизняного ВВП має зменшитись удвічі.

За даними «Рейтингу енергоефективності областей України», щорічно країна могла б заощадити майже сорок мільярдів кубометрів газу – більше, ніж вона зараз купує у Росії. Відповідно до основних напрямків енергетичної стратегії до 2030 року, затверджених урядом, за рахунок заощадження енергоємність ВВП у 2030 році має зменшитися вдвічі.

Однак зараз економічно неможливо реалізовувати цей потенціал енергоощадності, адже для цього потрібно спершу зменшити споживання енергії серед населення, а потім і серед підприємств. Вони повинні будуть довести кількість спожитого до європейського рівня, вважає народний депутат від БЮТ, член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима. В обох випадках необхідні кошти і кредити, яких немає, каже він.

Фінансовий ресурс і сила волі

«Україна, яка нещодавно мала найбільше споживання газу на душу населення, дійсно має цей велетенський потенціал. Але для того треба мати програму не на рік, економічний, фінансовий ресурс і силу волі, щоб її реалізувати», – наполягає Олександр Гудима.

Хоча у силі волі Президента Януковича й уряду б'ютівець сумнівається, але він віддає належне чинній владі, що їй все ж таки вдалося трохи скоротити споживання російського газу.

Сьогодні понад 40% усього газу, а це близько 30 мільярдів кубометрів, споживається в комунально-побутовому секторі, в основному, для опалення, на що тільки підприємства житлово-комунального господарства витрачають 11-14 мільярдів кубометрів газу щороку.

21 рік марнування енергії

Експерт із енергетичних питань Богдан Соколовський вважає, що Україна вже 21 рік незалежності марнує енергію. Але боротися з енергонеощадною економікою важко, бо дається взнаки недосконала законодавча база, панує абсолютна вседозволеність і корупція.

Політичної волі бракує, у нас є корупція. Тому до нас не йдуть з енергоекономними технологіями, бо в іншому місці вигідніше та й гарантій більше
Богдан Соколовський
«Політичної волі бракує, у нас є корупція. Тому до нас не йдуть з енергоекономними технологіями, бо в іншому місці вигідніше та й гарантій більше. Але ми не маємо право розвивати економіку колишнього Радянського Союзу (а воно так є), нам треба створювати свою», – зауважує Богдан Соколовський.

Житлово-комунальне господарство може забезпечити 38% енергозбереження від усього потенціалу. Водночас ЖКГ посідає друге місце за витратами, становлячи третину енергоресурсів держави. Зокрема, у житлових будинках розтринькується майже половина теплової енергії.

Загалом Україна, в середньому, витрачає удвічі більше енергоресурсів, ніж країни Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG