Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині масово підкуповують виборців – «Опора»


Луганськ ­­– На Луганщині за останні два місяці підкуп виборців став масовим явищем, стверджують представники громадської мережі «Опора». Їм вдалося зафіксувати в цій області близько 200 таких фактів. За підрахунками громадських активістів, таким чином прихильність людей здобувають 17 кандидатів-мажоритарників. Найбільш поширені випадки: роздавання продуктових наборів, надання безкоштовних медичних послуг, спорудження дитячих майданчиків. Натомість самі кандидати заяви громадських активістів не підтверджують.

Представники Громадської Мережі «Опора» в Луганській області склали рейтинг кандидатів, які найбільше займаються підкупом виборців. Очолюють рейтинг кандидати-мажоритарники від провладної партії. До чорного списку «Опори» потрапили всі мажоритарники Луганщині від Партії регіонів.

Тим часом, у прес-службі обласної організації Партії регіонів такі дані поки не коментують. Керівник прес-служби Марина Мендель сказала Радіо Свобода, що хотіла б ознайомитися з матеріалами, які назбирала «Опора».

Замість ідей ­– продовольчі набори

У громадській організації кажуть, що підкупом займаються представники й інших політичних сил та самовисуванці. Останній приклад: роздавання у Луганську продовольчих наборів від імені самовисуванця Ігоря Мартиненкова. Весь процес представник «Опори» зафіксував на відео.

Люди повинні роботи вибір на основі конкурентних програм, на основі ідей. Нам дуже шкода, що політики змагаються не на основі ідей, а за рахунок подарунків
Олексій Кормілецький
«Люди повинні роботи вибір на основі конкурентних програм, на основі ідей. Нам дуже шкода, що політики змагаються не на основі ідей, а за рахунок подарунків», – каже керівник Громадської Мережі Опора в Луганській області Олексій Кормілецький.

Така діяльність кандидатів не є марною. Люди, взявши гроші чи подарунки, готові голосувати за свого «благодійника». Луганчанка Олена розповіла Радіо Свобода: «Прийшли і отримали. Булло масло, цукор, борошно, крупи. Хороші пакетики. Спасибі. Я задоволена. Буду навіть голосувати за цього кандидата».

Зневіра в політиках і виборах

Одна з причин масовості підкупу – загальна бідність народу. Крім того, люди зневірені в політиках. Так, віце-президент Асоціації політичних консультантів України Андрій Бодров вважає, що люди втомилися від пустих обіцянок політичних партій і чекають від кандидата конкретних дій.

«Діє абсолютна впевненість в тому, що вибори не можуть змінити їхнє життя на краще. Люди кажуть, не потрібно нам світле майбутнє, дайте нам щось зараз. Тому вони не хочуть політики, високих гасел, обіцянок. Вони хочуть конкретики», - зазначає Андрій Бодров.

Що ж до технології підкупу виборців, то на думку Андрія Бодрова, найкраще працює системне роздавання продовольчих наборів, або виплата грошей. Для більшого ефекту така робота має проводитися три-чотири рази, каже політконсультант.

Міліція не хоче боротися з підкупами?

Поки що луганським політикам особливо ніхто не заважає використовувати ці технології. Попри заявив громадських активістів та численні докази, жодного вироку суду щодо підкупу ще не було. За словами голови обласного осередку Комітету виборців України Олексія Свєтікова, міліція замість того щоб боротися з підкупом всі скарги пересилає в окружні виборчі комісії. На цьому вся боротьба і завершується.

«Міліція отримує звернення від громадянина, що відбувається підкуп. Вони проводять перевірку, нічого не знаходять і потім це звернення спускають в окружну комісію. Таке було у 107, 112 окрузі. Чому так відбувається – не зрозуміло. Це суперечить і законодавству, і здоровому глузду», – розповів Олексій Свєтіков.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG