Доступність посилання

ТОП новини

Російські правозахисники критикують присудження ЄС Нобелівської премії миру


Людмила Алексєєва
Людмила Алексєєва
Деякі російські правозахисники розкритикували рішення Нобелівського комітету про присудження премії миру Євросоюзові.

За словами голови Московської Гельсінкської групи Людмили Алексєєвої, йдеться про «виродження ідеї» премії. Правозахисник Лев Пономарьов заявив, що «Нобелівська премія має присуджуватися людям, які ризикують життям у реальній боротьбі за мир, а не конторам».

Тим часом президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, виступаючи сьогодні в Брюсселі, заявив, що присудження Нобелівської премії миру є «великою честю для ЄС».

«Це виправдане визнання унікального проекту, який працює на благо своїх громадян, а також на благо світу», – сказав Баррозу.

Водночас президент Європейської ради Герман Ван Ромпей заявив, що присудження Нобелівської премії миру засвідчило роль об’єднання «як найбільшого миротворця в історії». А президент Європарламенту Мартін Шульц зауважив: «Від Балкан до Кавказу ЄС служить маяком демократії та примирення».

Сьогодні Європейський Союз оголосили лауреатом Нобелівської премії миру 2012 року.

Голова Норвезького Нобелівського комітету Турбйорн Яґланд, оголошуючи переможця, заявив: «ЄС і його попередники понад 60 років сприяли просуванню миру і примирення, демократії та прав людини в Європі».

У своїй заяві Норвезький Нобелівський комітет заявив, що хоче відзначити «стабілізувальну роль» Євросоюзу в той час, як він переживає «значні економічні труднощі й соціальні виступи».
XS
SM
MD
LG