Доступність посилання

ТОП новини

Майбутні вибори стануть тестом на демократію в Україні – ЄС


Штефан Філе і Катрін Аштон
Штефан Філе і Катрін Аштон
Парламентські вибори в Україні стануть «лакмусовим папірцем» для підтвердження демократичних амбіцій України. Про це йдеться у спільній заяві єврокомісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Філе та верховного представника ЄС із закордоних справ Катрін Аштон, ухваленій та оприлюдненій у п’ятницю.

«Ми вітаємо заяву української влади щодо готовності працювати у тісній співпраці з Місією зі спостереження за виборами ОБСЄ/БДІПЛ і гарантувати, що вибори відбудуться відповідно до міжнародних стандартів», – заявляють Філе й Аштон.

Представники ЄС закликають Україну дотримуватися закону про вибори. «Усі партії і кандидати мають скористатися перевагами єдиних правил гри та сприятливих умов на виборах», – мовиться в заяві.

Занепокоєння представників ЄС викликає «істотний брак політичного плюралізму на телебаченні». «Він потребує негайних дій, що визначать чіткі процедури, яких дотримуватимуться ЗМІ для збалансованого висвітлення виборчого процесу. Крім того, існує потреба в інституції, що матиме повноваження стежити за відповідністю правилам та вчасно усуватиме можливі проблеми», – мовиться в заяві.

Крім того, Аштон і Філе наголошують на тому, що існує «нагальна потреба у забезпеченні повної прозорості у діяльності Центральної виборчої комісії для роз’яснення деталей, що стосуються складу окружних і дільничних виборчих комісій, а також для розв’язання проблеми перетинання компетенцій у процесі розв’язання суперечливих питань під час виборів».

Представники ЄС вкотре висловили жаль з приводу того, що «судові процеси, які засвідчили відсутність шанування міжнародних стандартів, призвели до усунення представників опозиції від участі у парламентських виборах».

Парламентські вибори в Україні мають відбутися 28 жовтня.
XS
SM
MD
LG