Доступність посилання

ТОП новини

Помідори і щоденний тренінг


Наука продовжує відкривати таємниці природи, які сприяють захистові людей від небезпечних хвороб. Фінські учені з університету в Куопіо виявили дивовижну властивість помідорів, які мають у великих кількостях антиоксидант під назвою лікопін.

Саме він допомагає людському організмові істотно зменшувати ризик інсульту. Результати дослідження були опубліковані в американському виданні Neurology.

Фінські науковці обробили дані понад тисячі чоловіків у віці від 46 до 65 років. Експеримент із моніторингом рівня лікопіну тривав 12 років. У групі з нижнім рівнем лікопіну 25 чоловіків із 258 мали інсульт. Така сама за кількістю група чоловіків із найвищим рівнем лікопіну мала лише 11 випадків інсульту. Це майже в два з половиною рази менше.

Провідний дослідник експерименту, науковий співробітник університету Джуні Карпі вважає, що результати дослідження ще раз підтверджують тісний зв’язок між широким використанням фруктів та овочів із пониженим ризиком захворювання на інсульт. Учений наголошує, що масове вживання п’яти порцій фруктів та овочів у щоденному раціоні може дуже істотно знизити показники цієї хвороби у світі.

Бути здоровим

Швидке ходіння і біг істотно скорочують ризик серцевих захворювань. Якщо цими вправами займатися регулярно, щодня, то таке скорочення може сягати в швидкому ходінні до 50 відсотків, а в бігу на 10 відсотків менше. Результати експерименту опубліковані в інтернет-ресурсі ScienceDaily.

При цьому науковці з Данії вважають, що просте одногодинне ходіння такого ефекту не дає. Дослідження учених свідчить про те, що не тривалість вправ, а їхня інтенсивність впливає на наслідки захворювань, породжених метаболічним синдромом.

Цей синдром розвивається у серії проявів, серед яких найсуттєвішими є насамперед підвищений рівень цукру і жиру в крові та високий тиск крові. Патологія цих показників призводить до серцево-судинних захворювань, діабету і інсульту.

Дослідження проводили в університетському шпиталі у Копенгагені протягом 10 років. Воно охопило понад 10 тисяч пацієнтів.

Результати були абсолютно очевидними. Фізично активні жінки і чоловіки набагато ліпше протистояли проявам метаболічного синдрому. Інтенсивність фізичного тренування давала їм перевагу над неактивними людьми у понад 30 відсотків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG