Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вшанували пам’ять героїв УПА просвітницько-мистецьким святом


У Дніпропетровську, в обласній бібліотеці для молоді, в суботу вшановували пам'ять героїв УПА та відзначали День козацтва просвітницько-мистецьким святом «Під Святою Покровою». На зустріч, організовану обласним осередком Всеукраїнського жіночого товариства імені Олени Теліги і юнацько-молодіжним національно-патріотичним клубом «Молода Січ» запросили колишніх членів УПА, активістів громадських організацій, творчу інтелігенцію.

Учасники зазначали, що національно-визвольний рук на Дніпропетровщині в середині 20 століття був не таким потужним, як на Західній Україні, однак його сторінки також потребують ретельного дослідження.

Розвідниця УПА, у минулому політв’язень Марія Засіменко-Бонацька поділилась з присутніми уривками зі своєї книги, присвяченої подіям Другої світової війни, учасницею й очевидцем яких була вона сама.

Поетеса з передмістя Дніпропетровська Надія Таршин, уродженка Рівненщини, розказала присутнім про трагічну долю своєї родини, майже всі члени якої були репресовані через зв'язок з УПА, і прочитала вірші про свою тітку Надію Галайко, замордовану сталінським режимом у 20-річному віці.

Пам’ять усіх загиблих членів УПА учасники заходу вшанували хвилиною мовчання. Також у рамках заходу відбулась презентація міні-виставки авторських гобеленів майстра художньої вишивки, співробітниці Дніпропетровського художнього музею Антоніни Бондарук. Головна тематика її вишиваних робіт – козацтво, зокрема образ козака Мамая. Співробітники бібліотеки розгорнули цього дня також книжкову виставку, присвячену новітнім дослідженням сторінок історії УПА.
XS
SM
MD
LG