Доступність посилання

ТОП новини

Документи про Леся Курбаса представлені в книзі львівського професора


Львів – 2012 оголошений в Україні роком Леся Курбаса. Адже цього року минуло 125 років від дня народження українського режисера і невдовзі виповниться 75 років від трагічної загибелі митця у Сандармосі. Невідомі документи і факти з життя українського митця увійшли у книжку «Життя і творчість Леся Курбаса», упорядковану актором, професором зі Львова Богданом Козаком.

На Львівщині, у Самборі, про Леся Курбаса нагадує будинок: тут, у колишньому готелі, 25 лютого 1887 року він народився. Охрестили Курбаса у Перемишлі, нині територія Польщі. У книжці «Життя і творчість Леся Курбаса» опубліковано церковний запис про хрещення майбутнього режисера.

У Львові Курбас навчався в університеті з багатьма відомими галичанами, зокрема синами Івана Франка. Саме в Галичині поставив перші свої вистави, належав до числа студентів, які брали участь у революційних подіях, щоб відстояти український університет на початку ХХ століття.

Курбас об’єднав Львів, Київ, Харків

Народний артист України, професор Львівського національного університету імені Івана Франка Богдан Козак, який уклав книжку «Життя і творчість Леся Курбаса», залучив до її створення науковців і митців Львова, Харкова, Києва, тих міст, де на початку минулого століття творив власний театральний світ Лесь Курбас. Книжка містить понад 30 статей про Курбаса, його життя, творчість, дає уявлення часу, в якому він мешкав, розповідає про педагогіку театру «Березіль». Окремий розділ – це фотографії, листи, документи.



Стенограма звільнення Курбаса з посади художнього керівника театру «Березіль» 1933 року ніколи не публікувалась українською мовою, наголосив Богдан Козак.

«Фрагменти друкувались, а повністю – ні. Документи про його розстріл, місце розстрілу друкувались фрагментарно. Ми все це зібрали в один розділ, щоб можна було простежити весь шлях цієї трагічної долі. Представлені різні покоління, різні методи дослідження тих, хто займався Курбасом», –зауважив Богдан Козак.

У 1933 році Леся Курбаса було заарештовано у Москві, де він кілька місяців працював. Його вислали на Медвежу гору, а потім радянська влада відправила на Соловки. 3 листопада 1937 року розстріляли в урочищі Сандармох.

Лесь Курбас творив європейський театр

Важко навіть уявити, як би далеко сягнув геній Леся Курбаса, якщо б його не спіткала трагічна доля. «Курбас залишив після себе режисерів, учнів, які іншим поколінням передали його театральні реформи, те, чого їх учив Курбас, – каже Богдан Козак. –У 60-х роках стався вибух українського театру завдяки тим, кого вчив Курбас, тим режисерам, які вижили у важких умовах і передавали колегам по театру заповіт Курбаса. Вони берегли пам’ять про нього, не називаючи імені, бо це було заборонено. Якби Курбас жив, то український театр став би лідером світового. Він вивів український театр, нуртуючи води театральної світової європейської культури, із замкнених рамок етнографізму. Адже коли нищать народ, його мову, культуру, тоді народ замикається в етнографії».

Філософія театру Курбаса базувалась на сучасних наукових ідеях, що ними вібрував інтелектуальний світ тодішньої Європи, наголошує кандидат мистецтвознавства Майя Гарбузюк. Книжка про Курбаса є поєднанням досліджень театрознавців, музикознавців, кінознавців, мистецтвознавців, каже дослідник.

«Вистава – це розкриття дійсності в часі і просторі», писав Лесь Курбас. За визначенням мистецтвознавців, його ім’я входить у п’ятірку світової режисури поруч з Арто, Гротовським, Вахтанговим, Меєрхольдом.

Книжка «Життя і творчість Леся Курбаса» видавництва «Літопис» вийшла тиражем близько тисячі примірників і надійде в бібліотеки Львова, Харкова, Києва.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG