Доступність посилання

ТОП новини

Омбудсмен закликає Януковича ветувати закон про біометричні паспорти


Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська закликала в понеділок Президента Віктора Януковича ветувати закон, який передбачає запровадження біометричних паспортів, і повернути його на доопрацювання до парламенту. Лист Лутковської про це розміщений на сайті омбудсмена.

За словами Лутковської, ухвалена редакція законопроекту «не відповідає Конституції України, європейським стандартам у сфері захисту персональних даних і становить загрозу порушення прав і свобод людини».

Омбудсмен зауважує, що подані у серпні-вересні 2012 року зауваження та пропозиції експертів Ради Європи, українських експертів і громадських організацій до тексту законопроекту не були враховані в остаточній редакції закону.

Серед основних зауважень до законопроекту омбудсмен називає, зокрема, те, що ухвалені зміни до законопроекту не відповідають стандартам Ради Європи та Європейського Союзу, не узгоджуються із законом «Про доступ до публічної інформації» та Конституцією, що «призведе до необґрунтованого обмеження доступу до публічної інформації з посиланням на конфіденційність персональних даних».

За словами Лутковської, законопроект встановлює контроль над обробкою персональних даних та втручається у вільну діяльність осіб, які здійснюють обробку персональних даних із використанням інформаційно-комунікаційних систем.

2 жовтня Верховна Рада України схвалила закон про Єдиний державний демографічний реєстр, який передбачає, зокрема, запровадження біометричних паспортів для українців, але також і створення згаданого реєстру, яке й викликає серйозні застереження правозахисників.
XS
SM
MD
LG