Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк чи Кличко опонуватиме Януковичу на президентських виборах? (Огляд преси)


Київ – У два останні дні, коли ще можна проводити партійні з’їзди й знімати кандидатів, УДАР і «Батьківщина» затіяли гру під умовною назвою «Хто красивіше зніме непотрібних кандидатів», пише газета «Україна молода». Часу на це було – фактично півроку, але тільки вчора і позавчора дві найрейтинговіші опозиційні сили вдалися до конкретних кроків. Причому в журналістів склалося враження, що зроблено це більше для гри на публіку, ніж для реального відбору сильніших висуванців у «складних» округах. Стаття називається «УДАР по амбіціях».

Оприлюднені соціологічні заміри засвідчили, що практично зрівнялися рейтинги «Батьківщини» Арсенія Яценюка та УДАРу Віталія Кличка. Першість кожного з них у цьому неофіційному поєдинку є питанням набагато важливішим, ніж задоволення особистих політичних амбіцій, наголошує «Газета по-українськи». Адже йдеться про президентські вибори 2015 року. Серйозними опонентами чинного Президента на них, стверджують газетярі, можуть бути лише Яценюк або Кличко. Хтось третій за наступні три роки не з’явиться, бо Янукович навряд чи випустить з тюрми Тимошенко, зазначає видання у статті «Кличко і Яценюк змагаються за право перемогти Януковича».

Виборча кампанія в Україні характеризується не тільки потужним піаром, роздачею подарунків і шоу-програмами, але й низкою популістських законопроектів, зареєстрованих у парламенті останнім часом. Як інформують «Ізвєстія в Україні», депутати пропонують безкоштовно роздавати землі, списувати людям комунальні борги, газифікувати конкретні населені пункти. Є й пропозиції відібрати заводи у нинішніх власників, повернути смертну кару, заборонити вирубку лісів. Дивлячись на ці документи, нескладно здогадатися, де балотується той чи інший їхній автор. Більше про те, які законопроекти депутати винайшли під вибори, йдеться в матеріалі «Ненаочна інформація».

Уряд скасував монополію на продаж імпортного газу. Як інформує «Комерсант Україна», Кабмін скасував установлений урядом Юлії Тимошенко порядок закупівлі палива за кордоном. Тепер ним зможуть торгувати не тільки «Нафтогаз» і хімічні підприємства, але і будь-яка компанія, що володіє відповідною ліцензією. До таких компаній входять облгази і незначна кількість газотрейдерів. Як стверджують експерти видання, це робить нові правила гри на ринку вигідними насамперед Дмитру Фірташу, який контролює більшість облгазів.

В Україні не дуже люблять олігархів. Не набагато краще ставлення і до решти бізнесменів, які, втім, далеко не завжди на це заслуговують, зауважує газета «День». У світі для прищеплення пересічним громадянам якщо не любові, то елементарної поваги до великого бізнесу, від активності якого багато в чому залежить стан економіки, діє корпоративна соціальна відповідальність. Тим часом великий бізнес в Україні здебільшого все ще не цікавиться цією практикою, зазначає газета.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG