Доступність посилання

ТОП новини

Британський прем’єр погодився на референдум про незалежність Шотландії


Лондон – Британський прем’єр Дейвід Камерон погодився на референдум про незалежність Шотландії. Британський уряд та шотландський найвищий орган самоврядування підписали угоду. Вона підтверджує, що результати майбутнього референдуму в Шотландії визнають обидві сторони.

Підписаний в Единбурзі документ передбачає, що референдум має відбутися до кінця 2014 року, як очікують, восени. Деякі британці цілком серйозно припускають, що 300-річний союз Англії та Шотландії може відійти в історію.

Алекс Салмонд, лідер Шотландської Національної партії, яка виступає за відокремлення, заявив, що йдеться про найважливіше політичне рішення Шотландії за останні кілька сотень років.

«Це історичний день для Шотландії і, я вважаю, важливе просування шляхом самостійності. Я задоволений, що ми вийшли на цю стадію кампанії і тепер можемо перейти до аргументації. Чи вважаю я, що переможе незалежність? Справді, я так вважаю. І я вважаю, що ми переможемо, подавши позитивні аргументи про краще майбутнє країни економічно, і соціально... Вибори виграють так само, як виграють і референдуми. Перемігши у дискусії, у наступні два роки ми подамо це позитивне бачення, яке поведе за нами шотландський народ», – впевнено проголосив лідер шотландських націоналістів.

Лондон виявляє повагу

Усі провідні британські політичні сили агітують за збереження цілісності країни.

Але прем’єр-міністр Дейвід Камерон був змушений визнати, що єдиний вибір для нього у цій ситуації – погодитися з правом шотландців на самовизначення.

«Я завжди хотів виявляти повагу до народу Шотландії. Люди проголосували за партію, яка хотіла провести такий референдум. Я зробив цей референдум можливим і домігся, щоб він був вирішальним, законним і справедливим… Тепер, коли ми завершили процедурні питання, нам треба почати справжні дискусії, і я щиро вірю, що Шотландії буде краще в Сполученому Королівстві, але важливо також, що Сполученому Королівству буде краще з Шотландією», – заявив Камерон у промові, яка вже схожа на агітацію перед референдумом.

Зараз опитування громадської думки свідчать, що лише близько третини шотландців підтримують відокремлення.

Політики, які зараз керують в Единбурзі, сподіваються, що це число за два роки зросте. У Лондоні задоволені тим, що домоглися, аби в бюлетені було лише одне запитання, без варіантів про можливе розширення автономії. Це може змусити багатьох шотландців серйозніше замислитися над вибором.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG