Доступність посилання

ТОП новини

Українські дипломати сподіваються врятувати громадянку України, викрадену в Сирії


Члени «Вільної сирійської армії»
Члени «Вільної сирійської армії»
Київ – Викрадення у Сирії громадянки України Анхар Кочневої – один із тих випадків, які перебувають у центрі уваги як українських, так і світових дипломатичних установ та ЗМІ. Адже, по-перше, викрадена – журналістка (співробітниця відомого російського телеканалу НТВ), а по-друге, її викрали й примусово утримують бойовики найбільшої опозиційної «Вільної сирійської армії». Де перебуває Кочнева, і що роблять дипломати у Києві й Дамаску для її звільнення, Радіо Свобода розповів консул України у Сирії Євген Ігнатовський.
Станом на кінець дня 13 жовтня, з посиланням на Кочневу, російські журналісти повідомили, що умови її утримання задовільні

– Останній раз, за інформацією російської знімальної групи НТВ, з якою Анхар Кочнева співпрацювала, вона виходила на зв’язок з ними 13 жовтня о 22:30. Потім вона 14 жовтня намагалася з ними зв’язатись, тоді 15-го, однак зв’язок постійно переривався. Фактично, розмова не відбулась.

Станом на кінець дня 13 жовтня, з посиланням на Кочневу, російські журналісти повідомили, що умови її утримання задовільні, ставлення до неї її викрадачів – сирійських бойовиків, які її утримують, – стримане. Потреби у продуктах харчування вона не відчуває.

– Чи виходила Анхар Кочнева на зв’язок з Посольством України?
Однак її родичі ні до нас, ні до Посольства Росії не зверталися

– Поки що, на жаль, ні Анхар Кочнева, ні члени її родини або її знайомі – ніхто не звертався до Посольства України. Щодо факту її викрадення, то цю інформацію ЗМІ постійно мусують, цей процес запустили безпосередньо російські журналісти, з якими Кочнева працювала. Однак її родичі ні до нас, ні до Посольства Росії не зверталися. Наразі, єдиним каналом зв’язку з Анхар Кочневою є згадувана російська знімальна група.

– Пане Ігнатовський, що робить Посольство України для звільнення Кочневої, як Ви з колегами співпрацюєте з сирійською стороною?
Цю справу курує керівництво МЗС України та представники міжнародних правозахисних організацій

– 16 жовтня працівники Посольства України провели низку зустрічей з представниками компетентних органів Сирії, які причетні до опрацювання справи щодо викрадення громадянки України. Відразу після того, як стало відомо про викрадення Кочневої (а ми дізнались про це 13 жовтня), ми відправили ноту до МЗС Сирії з проханням вжити невідкладних заходів для її звільнення.

Під час нинішніх зустрічей ми отримали запевнення, що зазначене питання буде перебувати на особистому контролі керівників відповідних відомств Сирії. Не виключено, що до кінця цього тижня буде проведена зустріч керівників Посольства України з міністром закордонних справ Сирії Валідом Муаллямом, де буде безпосередньо обговорене питання звільнення нашої громадянки. Відповідно, сирійська сторона має вжити усіх необхідних для цього заходів.

Повторюю: українські дипломати роблять усе можливе, щоб врятувати життя нашої співгромадянки. Наскільки я знаю, ця справа під контролем керівництва МЗС України та представників міжнародних правозахисних організацій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG