Доступність посилання

ТОП новини

Наскільки бідною є Україна?


Київ – 17 жовтня у світі відзначають Міжнародний день боротьби з бідністю. В Україні за межею бідності перебуває 15 відсотків населення. Такими є дані ООН. Рівень зубожіння в Україні скоротився за два останніх роки на три відсотки. Хоча у порівнянні з іншими європейськими державами українці стали ще біднішими, переконують експерти.

Вартість робочої сили в Україні є однією з найдешевших у Європі, вважає Володимир Лановий, народний депутат від НУНС, колишній віце-прем`єр.У той час, як європейці загалом щороку поліпшують свій добробут, в Україні він не зростає.І щороку українці в реальних цифрах заробляють менше, каже Лановий.

«Треба порівнювати динаміку з іншими країнами і з динамікою всередині України. Більша частка людей бідніє, знижується середній рівень добробуту серед незаможних людей. Люди сьогодні не можуть дозволити собі купити такі продукти, товари, послуги, які вчора вони могли купити», – переконує депутат від опозиції.

Щоб визначити, чи перебуває людина за межею бідності, варто порівняти її загальний дохід чи дохід сім'ї із загальною вартістю споживчого кошика.

«Бідність завжди відносна»

Видів бідності є два: абсолютна, коли людина не здатна задовольняти основні потреби в їжі, одязі, житлі за наявні доходи та відносна, коли особа не може дозволити собі жити так, як вона вважає, прийнято в суспільстві. 95 відсотків українців називають себе відносно бідними, за даними дослідження «Соціальна нерівність», проведеного у рамках Програми міжнародного соціального дослідження (ISSP). Такий результат є цілком закономірним, констатує Володимир Лановий.

«Бідність завжди відносна. Якщо людина з високим статком, наприклад, 10 тисяч гривень на місяць, приїде в Англію, вона не зведе кінці з кінцями. Бідність – це психологічний стан пригнічення, матеріального і морального занепаду людини, коли вона бачить безперспективність і неможливість задоволення своїх потреб і потреб своїх близьких людей», – вважає Володимир Лановий.

Зниження показника бідності в Україні відбулось завдяки успішному виконанню державної програми з її подолання, запевняє народний депутат від Партії регіонів, доктор економічних наук Олексій Плотніков.

«Є програма подолання бідності, є прості показники збільшення прожиткового мінімуму (від жовтня цього року він становить 1060 гривень), є показники збільшення мінімальних пенсій та зарплат, є показники збільшення середніх заробітних плат. Тобто, ці показники свідчать про те, що ситуація покращується, що принаймні з бідністю борються», – запевняє регіонал.

«Бюрократичні твори» з подолання бідності

Натомість президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер переконує, що будь-яке намагання держави боротися з бідністю є утопією.

«Усі економічні показники системні. Сказати: давайте поборемо бідність – означає, давайте станемо ефективною країною. Не може бути програми про зміну країни. Ми маємо цих програм за 20 років сотні. Вони всі – бюрократичні твори», – констатує експерт.

За міжнародними критеріями ООН для країн Східної Європи та СНД абсолютно бідною вважається людина, що витрачає менше 5 доларів США на день або ж віддає на харчування понад 60 відсотків свого доходу. За даними експертів, найбіднішими в Україні є не пенсіонери, а сім'ї з дітьми.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG