Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Киргизстані підтримує досудове ув’язнення лідерів опозиції


Прихильники політиків із «Ата-Джурт» мітингують під будівлею суду в Бішкеку 17 жовтня 2012 року
Прихильники політиків із «Ата-Джурт» мітингують під будівлею суду в Бішкеку 17 жовтня 2012 року
Суд у столиці Киргизстану Бішкеку підтримав сьогодні двомісячне досудове ув’язнення трьох депутатів парламенту від опозиційної партії «Ата-Джурт» Камчибека Ташиєва, Садира Джапарова і Таланта Мамитова.

Під будівлею суду в цей час мітингували близько ста прихильників затриманих, які протестували проти їхнього арешту. Демонстранти після оголошення ухвали суду вирушили до будівлі парламенту, вимагаючи негайно звільнити опозиціонерів.

Також не менш як двісті людей протестували сьогодні проти затримання політиків у місті Джалал-Абаді на півдні Киргизстану. Вони погрожували перекрити важливу автомобільну дорогу в регіоні, якщо всіх трьох не звільнять.

Затримання політиків уже викликало перекриття доріг та інші протести.

Камчибека Ташиєва, Садира Джапарова і Таланта Мамитова звинувачують у «спробі силового захоплення влади». Їх затримали на початку місяця після сутичок у Бішкеку близько тисячі демонстрантів із правоохоронцями. Мітингувальники закликали тоді націоналізувати найбільшу компанію, що розробляє родовище золота в Киргизстані; Ташиєв приєднався до демонстрантів і закликав їх скинути уряд.

Камчибек Ташиєв, колишній міністр надзвичайних ситуацій у владі скиненого президента Киргизстану Курманбека Бакієва, кандидував на президентських виборах рік тому і здобув третє місце. Він очолює опозиційну до нинішньої влади партію «Ата-Джурт» націоналістичного спрямування, яка об’єднує перш за все прихильників Бакієва, головно з регіону Джалал-Абада та інших частин півдня Киргизстану.
XS
SM
MD
LG