Доступність посилання

ТОП новини

Україна – лідер за впливом олігархів на державну політику (європейська преса)


Прага – Західні аналітики попереджають, що негативний вплив олігархів на ситуацію в Україні «гальмує політичний і господарський розвиток держави». Посол ЄС в Україні Ян Томбінський, як інформують європейські газети, заявив на своїй першій прес-конференції у Києві, що він «проти санкцій стосовно України». Газети також звертають увагу на те, що в ЄС у відносинах із Україною зважатимуть не лише на вибори 28 жовтня, а й на інші фактори, такі як вибіркове правосуддя та повільність реформ. Спортивні оглядачі тим часом зауважують, що національна збірна Англії з футболу у середу в матчі відбору до Кубка світу з Польщею врахує виграш у вівторок в Києві збірної Чорногорії над Україною.

Польська Gazeta Wyborcza знайомить зі звітом Центру східних досліджень у Варшаві, в якому основна увага звернута на роль українських олігархів у політиці України. Один із авторів цього дослідження Славомир Матушак сказав газеті, що «у жодній з країн Східної Європи великий бізнес не має такого сильного випливу на політику держави, як це є в Україні». Автори звіту звертають увагу на становлення так званої «олігархічної демократії в Україні» в 90-і роки, вирішальну роль у її оформленні з боку президента Леоніда Кучми, кажуть про марність спроб Помаранчевої революції змінити цю шкідливу систему. У цьому аналізі йдеться про контроль олігархів над політичними партіями і парламентом, над пресою, не кажучи вже про економіку, де олігархи гальмують запровадження вільної і справедливої конкуренції. Автори з Центру східних досліджень вважають, що українські олігархи не зацікавлені в погіршенні стосунків України із Заходом, але не бажають повного запровадження західних стандартів життя і бізнесу в Україні. У цілому, як йдеться в аналізі, переважає негативний вплив олігархічної системи на політичний та господарський розвиток держави.

Російська «Независимая газета» зауважує, що в ЄС не піддалися на хитрощі українських політиків, таких як перший віце-прем’єр Валерій Хорошковський, який заявив на початку тижня в Німеччині, що внаслідок визнання легітимності парламентських виборів в Україні угода Києва з ЄС про асоціацію буде підписана вже до кінця цього року. Газета з Москви інформує, що того ж дня посли Німеччини, Франції і Польщі заявили в Києві, що парламентські вибори – необхідна, але недостатня умова для підписання угоди між ЄС та Україною. Вони також заявили, що визнання підсумків виборів міжнародної спільнотою буде означати лише відновлення діалогу між Брюсселем та Києвом.

Посол ЄС у Києві Ян Томбінський, як зазначає польська Gazeta Wyborcza, заявив у вівторок у столиці України, що він проти санкції Заходу щодо влади в Києві. Разом з тим він наголосив не лише на необхідності проведення чесних і відкритих парламентських виборів, але й на вирішенні Україною проблем «вибіркового правосуддя та звільнення лідерів опозиції», проведення реформ, які, на його думку, на жаль, впроваджуються повільно. Посол Томбінський також інформував у Києві, що дата цьогорічного саміту Україна – ЄС поки що не визначена і багато буде залежати у вирішенні долі угоди Києва з Брюсселем від «систематичного розв’язання українською владою проблем», на які вказує ЄС, включно з наслідками парламентських виборів.

Лондонська The Guardian інформує про перенесення з вівторка на середу у Варшаві футбольного матчу відбору на фінал Кубка світу в Бразилії у 2014 році між збірними Англії та Польщі. Причина – сильна злива у польській столиці та непридатність поля на національному стадіоні Варшави для гри. Спортивні коментатори також кажуть, що тепер Англія буде врахувати той факт, що футболісти Чорногорії виграли у вівторок у Києві в збірної України і таким чином наздогнали англійців у групі Н за очками.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG