Доступність посилання

ТОП новини

У Камбоджі сумують за померлим колишнім королем


Камбоджійці зустрічають труну з тілом Нородома Сіанука, Пномпень, 17 жовтня 2012 року
Камбоджійці зустрічають труну з тілом Нородома Сіанука, Пномпень, 17 жовтня 2012 року
Десятки чи й сотні тисяч людей зібралися сьогодні у столиці Камбоджі Пномпені, щоб зустріти на батьківщині останки колишнього короля Нородома Сіанука, який помер на початку тижня в Китаї.

За офіційними повідомленнями, вздовж восьмикілометрового шляху від летовища до королівського палацу, яким провезли труну, зібралося близько 200 тисяч людей.

Тіло Сіанука буде доступне в палаці для прощання упродовж трьох місяців, перш ніж його поховають.

Нородом Сіанук, фото 19 січня 2012 року
Нородом Сіанук, фото 19 січня 2012 року
89-річний Нородом Сіанук помер позавчора в Пекіні, де він перебував на лікуванні, від серцевого приступу.

Як колишній монарх він залишався об’єктом любові й поваги для багатьох камбоджійців. Критики ж звертали увагу на опортунізм Сіанука, завдяки якому він знаходив спільну мову з найрізноманітнішими силами: від французької колоніальної влади в 1940–50-х роках і японських окупантів у часи Другої світової війни до диктаторського режиму червоних кхмерів, а також із китайськими і північнов’єтнамськими комуністами.

Сіанук у різний час обіймав посади короля, прем’єр-міністра, принца і знову короля і був фактичним керівником Камбоджі від початку 1950-х до самого кінця 1960-х років, але значно більше часу був номінальним головою держави. Від кінця 1970-х до початку 1990-х він прожив у вигнанні, з 1993 року востаннє був королем Камбоджі до 2004-го, коли він зрікся престолу через поганий стан здоров’я на користь сина Нородома Сіамоні. Останні роки життя Нородом Сіанук провів переважно у Північній Кореї, влада якої поважала його за його ліві погляди, і в Китаї, де він часто лікувався.
XS
SM
MD
LG