Доступність посилання

ТОП новини

Приватним охоронцям тепер можна бити порушників гумовими кийками


Київ – Влада тепер зможе використовувати приватних охоронців для придушення протестів, припускають правозахисники. Адже 18 жовтня набуває чинності закон «Про охоронну діяльність». Відповідно до нього, охоронцям дозволять носити бронежилети і шоломи, а також користуватися палицями, травматичною зброєю і мати при собі службових собак. Водночас у міліції запевняють, що посилять контроль за приватними охоронними структурами.

Відсьогодні приватні охоронці мають право застосовувати спецзасоби: аерозолі, гумові кийки, газову та травматичну зброю. Утім, це не підвищить безпеки самих охоронців та не покращить їхніх стосунків із рештою людей, вважає правозахисник Євген Захаров.

«Скоріше, навпаки. У нас постійно використовують такі охороні структури з поліцейською метою, замість міліції. У Харкові ми постійно це спостерігаємо. Проти захисників дерев, проти учасників мовного майдану. Ці охоронні структури використовують для приборкання незручних людей з порушенням їхніх конституційних прав. Побоююся, що цей закон буде використовуватися саме у такий спосіб», – наголосив Захаров.

Нові права охоронців не мають стосунку до подій у «Каравані» – МВС

Водночас у Міністерстві внутрішніх справ обіцяють посилити контроль за діяльністю приватних охоронних фірм. Також наголошують, що на відміну від міліції, приватні охоронні фірми наділятимуть правом брати на своє озброєння спецзасоби лише значно меншої сили дії. Що ж стосується травматичної зброї, то окремі приватні структури і раніше мали її в своєму розпорядженні, нагадав у коментарі Радіо Свобода речник МВС Володимир Поліщук.

«Приватні охоронці – доволі великий загін людей, які забезпечують охорону особистого майна людей, підприємств, фізичну охорону людей. Вони повинні бути нашими партнерами. Цей закон надає певні права охоронцям щодо використання травматичної зброї. Також він визначає і відповідальність та обмеження у охоронній діяльності. Права персоналу охорони тепер чітко прописані. Тобто, вони можуть вимагати припинення протиправних дій, вимагати від службових осіб дотримання пропускного режиму», – зауважив Поліщук.

Також Володимир Поліщук відзначив, що функції адміністративного затримання, як у міліції, приватні охоронці позбавлені. Вони, як і раніше, повинні будуть викликати міліцію і передавати порушника співробітникові МВС. Хоча тепер приватні охоронці в разі необхідності зможуть застосовувати силу до людей (крім вагітних, дітей та інвалідів) після попередження про свої наміри.

Крім того, речник МВС зауважив, що набуття чинності законом «Про охоронну діяльність» жодним чином не пов’язане з розстрілом охоронців у київському торговельному центрі «Караван». Тим більше, що у супермаркетах переважно працюють внутрішні служби безпеки, на які не поширюється дія закону.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG