Доступність посилання

ТОП новини

Українські селяни бояться говорити про вибори (західна преса)


Кілька західних газет у четвер аналізують кар’єру українського політика і чемпіона світу з боксу Віталія Кличка. На думку оглядачів, українські виборці хочуть бачити нові обличчя, які б змінили нинішню правлячу еліту. Втім, дехто попереджає, що Партія регіонів має великі шанси зберегти владу і після виборів до Верховної Ради.

«Український боксер набирає очки на політичному рингу», – пише газета Wall Street Journal. В інтерв’ю цьому американському виданню Віталій Кличко заявив, що Україна рухається до диктатури і висловив побоювання, що вона може перетворитися на державу третього світу у центрі Європи.

Газета пише що Кличко є національним героєм в Україні і лідером, якому люди нині найбільше довіряють. Водночас Wall Street Journal наводить думку опонентів Кличка, які вважають, що він не має конкретного плану змін.

Віталій Кличко двічі програвав вибори на посаду мера Києва, але тепер, як пише британська газета Financial Times, його кампанія на національному рівні вселяє «енергію і надію» мільйонам виборців.

Частково успіх УДАРу пов’язаний з тим, що в передвиборній кампанії не бере участі Юлія Тимошенко, пише кореспондент британської газети, який також цитує заяви Кличка про те, що колишній прем’єр є «політичним в’язнем».

Хоча українська влада обіцяє провести чесне і прозоре голосування, багато виборців налаштовані скептично, а передвиборча атмосфера наповнена страхом, зауважує Financial Times. Кореспондент розповідає, що багато виборців у сільських районах Черкащини відмовилися з ним говорити через побоювання, що влада покарає їх чи їхніх рідних.

Видання Europeanvoice.com припускає, що жовтневі вибори можуть послабити відносини України з Євросоюзом, бо засвідчать згортання демократії. Хоча у Європі немає апетиту запроваджувати санкції, можуть посилитися аргументи тих, хто закликає обмежити офіційну допомогу Києву і посилити підтримку громадського суспільства. На низку передвиборчих порушень в Україні, включно з підкупом виборців, звертає увагу європейська мережа спостерігачів – ENEMO. Політолог з Канади Домінік Арель уже називає ці вибори «найгіршими за десятиліття». Натомість британський експерт Катарина Волчук бачить шанси, що в Україні може з’явитися «відносно різноманітний парламент».

Попри низку непопулярних кроків, Партія регіонів не тільки виграє вибори до Верховної Ради, але й контролюватиме парламентську коаліцію до президентських виборів 2015 року. Це прогнозує західний політолог Тарас Кузьо на шпальтах видання Eurasia Daily Monitor. Кузьо зауважує, що Партія регіонів і комуністи, яких він називає сателітами регіоналів, мають стабільну підтримку третини виборців, незалежно від того, яку політику проводять. Натомість виборці на Заході України перестають підтримувати політичні сили, якщо вважають, що ті їх зрадили.

Кузьо називає Партію регіонів авторитарною політичною силою, яка більше схильна до насильства, ніж націоналісти зі «Свободи». Оглядач також посилається на дослідження, згідно з яким серед виборців Партії регіонів менше прихильників демократії, ніж серед свободівців. Тарас Кузьо порівнює Партію регіонів з правлячою партією Росії – «Єдиною Росією» і зауважує, що Президент Янукович, на відміну від Кучми, реалізує політику путінського зразка, блокує підтримку опозиції з боку бізнесу. З огляду на те, що всі українські партії фінансує великий бізнес, відмова від такої фінансової підтримки може радикально зменшити ефективність демократичних партій, попереджає політолог на шпальтах видання Eurasia Daily Monitor.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG