Доступність посилання

ТОП новини

Держава не контролює державні закупівлі?


Київ – Корупція у системі державних закупівель зростає через безсистемність змін, які вносяться до законів, відзначають експерти. Зокрема, розтраті державних коштів сприяють ті зміни, які вивели державні підприємства з-під дії тендерного законодавства і поширили практику закупівлі в одного учасника, наголошують вони. Недостатню ефективність закону «про здійснення державних закупівель» визнають і в Міністерстві економічного розвитку та торгівлі України.

Половина державних закупівель в Україні відбувається без будь-якої можливості контролю з боку громадськості, а це близько 200 мільярдів гривень, заявив у розмові з Радіо Свобода керівник контактної групи Transparency International в Україні Олексій Хмара.
Закупівлі переважно здійснюються державними підприємствами, а зараз вони виведені з-під дії тендерного законодавства
Олексій Хмара

«Закупівлі переважно здійснюються державними підприємствами, а зараз вони виведені з-під дії тендерного законодавства. Інформацію про свої закупівлі вони не розміщують ні на своїх сайтах, ні на єдиному «Віснику державних закупівель». Нам пропонують користуватися законом «Про доступ до публічної інформації». Але для того, щоб питати, треба розуміти, про яку інформацію запитувати. Наприклад, якщо нас цікавить закупівля спеціалізованого обладнання у межах розробки чорноморського шельфу. Ми просто не знаємо, як називаються ті установки та фірми», – зауважує Хмара.

На думку експерта, закритість інформації про велику частину державних закупівель є однією з причин поширення корупції в цій сфері. За словами Олексія Хмари, достатнього контролю за процесом закупівель за кошти державного бюджету не має навіть уряд.

Ми ще не маємо даних статистки – Мінекономрозвитку

У свою чергу, директор департаменту держзакупівель Мінекономрозвитку Борис Горбанський повідомив, що через останні зміни у тендерному законодавстві у відомстві не знають навіть, скільки грошей державні підприємства можуть витратити на комунальні послуги.

«Під цю дію підпадають усі підприємства та організації комунальні, державні і казенні, то значна частка державних коштів зараз використовується під закупівлю комунальних послуг за процедурою закупівлі в одного учасника. Ми ще не маємо даних статистки, яка це частка закупок під комунальні потреби підприємств», – розповів Горбанський.

Деякі законодавчі зміни відверто виглядають лобістськими – експерт ЄС

Упродовж трьох останніх років закон «Про здійснення державних закупівель» зазнав значних змін, які були ініційовані у межах проекту «Гармонізація систем конкуренції та державних закупівель України зі стандартами Європейського Союзу». Утім, від часу ініціювання до моменту ухвалення ці зміни зазнавали таких трансформацій, які викривляли їхній зміст і, зрештою, призвели до зворотного ефекту, зауважив експерт із держзакупівель проекту ЄС Олександр Шатковський.
Левова частка змін ініційована депутатами. Деякі зміни відверто виглядають лобістськими
Олександр Шатковський

«Є потреба у більш системному, виваженому підході. Левова частка цих змін ініційована народними депутатами. При їхньому ухваленні навіть була проігнорована кілька разів позиція уряду. Деякі зміни відверто виглядають лобістськими. Мені здається, що ніхто не повинен, з тих хто ухвалює рішення, у тому числі депутати, намагатися розхитати човен. Умовами надання допомоги з боку Світового банку, з боку ЄС є цивілізовані правила здійснення державних закупівель», – зазначив Шатковський.

Цього місяця у Верховній Раді України зареєстрували черговий проект змін до закону «Про здійснення державних закупівель», які стосуються сприяння отриманню державного замовлення підприємствами громадських організацій та інвалідів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG