Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче купити українські вибори через мажоритарників?


Київ – Російські олігархи фінансують українські вибори, заявляють експерти київського Інституту практичної політики. Зокрема, згідно з їхніми даними, це переважно стосується мажоритарників із Києва, Київської області та Автономної Республіки Крим. При цьому експерти вважають таку ситуацію загрозливою для подальшого розвитку України та, зокрема, її економіки. Натомість їх опоненти говорять про сумнівність подібної інформації. Зауважують: якщо російських бізнесменів і мають цікавити українські вибори, то не завдяки мажоритарникам, а через окремі партії.

Низка мажоритарників від «Батьківщини», Партії регіонів та УДАРу йде до парламенту за гроші російських олігархів. Про це заявляють представники київського Інституту практичної політики. Зокрема, фінансування передвиборчої кампанії мажоритарника від УДАРу Олександра Юракова, співучого ректора-регіонала Михайла Поплавського та лідера київського осередку партії «Батьківщина» Костянтина Бондарєва тут пов’язують з ім’ям московського мільярдера Олександра Лебедєва.

Радіо Свобода вирішило з’ясувати ситуацію безпосередньо у кандидатів. Голова київського осередку «Батьківщини» Костянтин Бондарєв таку інформацію заперечив, наголосивши, що передвиборча кампанія відбувається за власні кошти.

«На жаль, у нас є проблеми з фінансуванням, але ж шалених коштів не треба, щоб досягти успіху. У нас є суттєва підтримка у суспільстві, дякуючи нашому народу і Богу», – заявив Бондарєв.

Натомість із Михайлом Поплавським поспілкуватися не вдалося. За словами його прес-секретаря, він надто зайнятий передвиборчою агітацією. Не отримало Радіо Свобода поки що відповіді і від Олександра Юракова.

Російські олігархи – загроза майбутньому України?

Між тим експерти Інституту практичної політики б’ють на сполох. Кажуть, що окрім того, що фінансування виборів з-за кордону заборонено законом, подібна ситуація загрожує подальшому розвиткові країни. Особливо зважаючи на те, що з 1 січня 2013 року можливе остаточне зняття мораторію на купівлю-продаж землі, що є особливо привабливим для іноземних олігархів, кажуть фахівці.
Може скластися ситуація, що у парламенті ми будемо мати депутатів, які будуть представляти інтереси певних російських олігархів
Людмила Лукінова

«Може скластися ситуація, що у парламенті ми будемо мати депутатів, які будуть представляти інтереси не українських виборців, а інтереси певних російських олігархів. Це робиться з тою метою, щоб вони продовжували свої бізнесові проекти на території України. Росіяни знають специфіку українських ринків і уже сьогодні проводять експансію української економіки», – наголошує експерт Інституту практичної політики Людмила Лукінова.

Наразі ж, зауважує вона, саме через транснаціональні корпорації російських олігархів в Україні і надходять кошти для кандидатів у депутати. І зазвичай діяльність подібних структур зосереджена у галузях, які мають швидкий обіг капіталу та забезпечення ринку збуту. Зокрема це стосується сфери енергетики, фінансів, тютюнової та харчової промисловості, зазначає експерт.

Заяви про російських олігархів – сумнівні – Яхно

Водночас політолог Леся Яхно згадує, що капітал Бориса Березовського та Костянтина Григоришина був залучений під час кількох попередніх виборів. Однак, інформацію про фінансування іноземними олігархами нинішньої виборчої кампанії вона не радить перебільшувати. На думку експерта, подібні заяви – сумнівні.
Не можна з впевненістю сказати, що буде робити мажоритарник і у яку фракцію він взагалі вступить
Леся Яхно

«Якщо ми подивимось на мажоритарні округи, то ті, хто орієнтований на перемогу, переважно люди, які добре фінансово забезпечені або мають насправді високий рейтинг. Ці домовленості мають бути на рівні «партія – російський олігарх». Бо не можна з впевненістю сказати, що буде робити мажоритарник і у яку фракцію він взагалі вступить», – зазначає вона.

Між тим, за даними представників громадянської мережі «Опора», кандидати у народні депутати на нинішню передвиборчу кампанію витрачають значно більше коштів, ніж декларують у своїх офіційних бюджетах. При цьому найбільш фінансово спроможними є ті, хто наближений до партії влади, кажуть активісти. Водночас представники Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) зазначають, що виборчі витрати є непрозорими.
XS
SM
MD
LG