Доступність посилання

ТОП новини

Шість тисяч банків Європи матимуть єдиного контролера – домовленість саміту ЄС


Брюссель – Європейські лідери, які у п’ятницю завершили у Брюсселі черговий саміт, підтримали додаткові санкції проти режиму Сирії та Ірану, від якого вимагають прозорості щодо розробок ядерної програми. Керівники Євросоюзу також міркували над тим, як покращити економічну та соціальну сфери співдружності. Однак найбільше досягнення нинішньої зустрічі – домовленість, згідно з якою понад шість тисяч банків Європи незабаром не будуть контролюватися кожною країною окремо. Нагляд за ними здійснюватиме Європейський центробанк.

Зовнішня політика Євросоюзу була головною в нинішніх дискусіях лідерів 27 держав та урядів. Йшлося про комерційні відносини з Китаєм, ситуацію в Сирії, Ірані та Малі.

У Брюсселі були підтверджені останні санкції щодо режиму Асада. У висновках саміту, ЄС висловлює занепокоєння ситуацією на сирійсько-турецькому кордоні та вимагає від Дамаска поваги до територіальної цілісності Туреччини. Так само – критично – налаштовані європейці й щодо Малі, де на півночі країни контроль взяли ісламські фундаменталісти.

Європейський Союз вкотре звернувся до Ірану, вимагаючи прозорості в його ядерній програмі та підтвердив ухвалені раніше санкції, зокрема, щодо енергетичного сектору країни.

«Щодо Ірану, то Євросоюз очолює зусилля міжнародної спільноти у пошуку дипломатичного рішення, – заявив голова Європейської ради Герман Ван Ромпей. – Наш підхід залишається незмінним – це тиск на іранський режим, щоб примусити його до конструктивного реагування. На саміті ми підтримали останній набір санкцій проти режиму (Ахмадінеджада)».

ЄС бореться з небезпечними зв’язками

Європейська співдружність також зробила суттєвий крок до створення так званого «банківського союзу», бо протягом першого дня саміту – у четвер – лідери домовилися створити єдиний орган банківського нагляду. Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу каже, що було зроблене дуже значне досягнення.
Ми зробили суттєвий прогрес на шляху до справжнього валютного та економічного союзу
Жозе Мануель Баррозу

«Ми зробили суттєвий прогрес на шляху до справжнього валютного та економічного союзу. Ми ще раз підтвердили нашу рішучість покласти край цьому небезпечному зв’язку між банками та державними боргами», – зазначив Жозе ануель Баррозу.

Централізований контроль європейських банків, щодо якого домовилися на саміті лідери країн та урядів ЄС, – це ще й головна умова для отримання кредитів зі щойно створеного постійного фонду порятунку ослаблених держав та їхніх фінансових установ. Однак, якщо Франція була готова негайно виручати, скажімо, слабкі банки Іспанії, які просять рекапіталізації, то Німеччина сказала: ні, ця справа поспіху не потребує. Тож єдиний орган банківського нагляду має розпочати роботу не раніше кінця наступного року. Хоча законодавча база для цього має бути готова вже протягом наступних двох місяців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG