Доступність посилання

ТОП новини

Депутат Держдуми Росії називає зникнення в Києві його помічника Развозжаєва «викраденням»


Депутат російської Держдуми від «Справедливої Росії» Ілля Пономарьов
Депутат російської Держдуми від «Справедливої Росії» Ілля Пономарьов
Депутат російської Держдуми від «Справедливої Росії» Ілля Пономарьов підтвердив факт зникнення в Києві свого помічника Леоніда Развозжаєва, оголошеного в Росії у федеральний розшук у зв’язку з кримінальною справою про підготовку масових заворушень.

«Це не затримання, це викрадення. Развозжаєва було викрадено з будівлі Верховного комісаріату ООН у справах біженців в Києві», – сказав агентству «Інтерфаксу» в суботу Ілля Пономарьов.

За його словами, наразі він і його колеги намагаються знайти Леоніда Развозжаєва, але його телефон вимкнений.

«Про викрадення Развозжаєва нам повідомили наші українські колеги», – сказав депутат.

Тим часом в ГУ МВС України в Києві заявляють, що не мають інформації про затримання Развозжаєва, оголошеного у федеральний розшук у Росії. Про це повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна» з посиланням на відділ зв’язків із громадськістю ГУ МВС України в Києві.

Прес-служба українського об’єднання лівих «Боротьба» поширила повідомлення про те, що Леонід Развозжаєв перебував у Києві «на легальних підставах із 17 жовтня».

«Леонід вирішив звернутися до міжнародних інстанцій із проханням надати йому політичний притулок. Развозжаєв заповнив анкету і подав заяву на ім’я верховного комісара. Коли він вийшов із будівлі Управління (верховного комісара ООН у справах біженців в Києві – ред) на вулиці Лаврська, 16, співробітники відомства почули крики про допомогу. Після цього ніхто Леоніда не бачив і він не виходив на зв’язок», – зазначають у «Боротьбі».

У прес-службі об’єднання припустили, що Развозжаєва затримали спецслужби, «без жодних для цього законних підстав, і доставлять до Російської Федерації в супереч Конвенції ООН про біженців».

Український адвокат Леоніда Развозжаєва подав заяву до міліції про його зникнення в Києві.

Раніше на акції опозиції на Трубній площі в Москві заявили, що Развозжаєва нібито затримали в Києві в п’ятницю пізно ввечері.

Цього тижня Слідчий комітет Росії (СКР) порушив кримінальну справу щодо координатора «Лівого фронту» Сергія Удальцова, його помічника Костянтина Лебедєва, а також помічника депутата Держдуми Іллі Пономарьова та активіста руху Леоніда Развозжаєва за фактом готування до організації масових заворушень. Приводом стали результати перевірки відомостей, викладених у фільмі «Анатомія Протесту-2», показаному на НТВ 5 жовтня.

17 жовтня Удальцова та Лебедєва викликали на допит до СКР як підозрюваних, а в їхніх квартирах відбулися обшуки. Костянтина Лебедєва затримали на 48 годин, а Сергія Удальцова відпустили під підписку про невиїзд.

Леоніда Развозжаєва слідчим знайти не вдалося. «Проведеними слідчими та оперативними заходами місце знаходження Л.Развозжаєва дотепер не встановлено, вживаються заходи для встановлення місця його перебування», – зазначали в СКР.

Під час допиту Удальцов і Лебедев заявили, що не мають причетності до організації масових заворушень, однак підтвердили факт своїх зустрічей із жителями Грузії влітку 2012 року в Мінську, про що йшлося у фільмі.

Сергій Удальцов заявив, що не визнає провини, а рішення про своє кримінальне переслідування назвав політичним.
XS
SM
MD
LG