Доступність посилання

ТОП новини

Для України ЗВТ із ЄС краще, ніж Митний союз із Росією – екс-прем’єр Канади


Колишній прем’єр-міністр Канади Кім Кемпбелл
Колишній прем’єр-міністр Канади Кім Кемпбелл
Зона глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом для України – це краще, ніж Митний союз із Росією, зазначає колишній прем’єр-міністр Канади, голова міжнародної консультативної ради українського Фонду ефективного управління Кім Кемпбелл.

Відповідаючи на відповідне запитання в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна», Кембелл сказала: «Так (краще – ред.), тому що Росія не накладає зобов’язань щодо політичних стандартів до України». «Країна, яка хоче увійти до ЄС, отримує батіг і пряник – іншими словами, має бути імплементовано європейське законодавство, проведено дуже важкі реформи», – додала вона.

Екс-прем’єр Канади надає зоні вільної торгівлі між Києвом і Брюсселем особливу важливість. «Питання полягає в тому, чи буде її (угоду про асоціацію, яка включає в себе зону вільної торгівлі – ред.) підписано й чи буде її імплементовано. Це становить для України надзвичайну важливість. Україна може ототожнювати себе з Європою і мати хороші відносини з Росією. Угода про зону вільної торгівлі з Європою виключає, ймовірно, Митний союз із Росією. Але це не виключає можливості мати добрі відносини з Росією», – наголосила вона.

У цьому зв’язку політик зазначила, що «колись хотіла би бачити Україну членом ЄС». «Але для цього потрібно пройти довгий шлях, здійснити багато змін. Але я схвалюватиму співпрацю з ЄС і сподіваюся, що угода про зону вільної торгівлі просуватиметься вперед, тому що я думаю, що це буде рушійною силою для проведення реформ, змін і політичного розвитку в Україні», – зазначила Кім Кемпелл.

Вона також додала, говорячи про справу стосовно екс-прем’єра Юлії Тимошенко, що буде «дуже шкода, якщо ця проблема пустить під укіс угоду (про асоціацію – ред..), яка може бути серйозною системою заходів у плані просування реформ, просування в реформи та інвестиції, тому що в Україні багато чудових талановитих людей, яким потрібна така підтримка».

Політик зазначила, що ситуація навколо Тимошенко – це «серйозна для України проблема, негативний вплив на те, чого Україна хоче досягти, і яка створює труднощі для друзів України». Українське керівництво має знайти вихід із цієї ситуації, зауважила Кім Кемпбелл.
XS
SM
MD
LG