Доступність посилання

ТОП новини

Януковича викликали до Москви, бо близько вибори (світова преса)


Прага – Оглядачі світових видань пишуть, що Кремль, в умовах погіршення справ «Газпрому» у світі – на тлі різкого скорочення цін на газ – може піти на якісь кроки щодо зміни цін на газ для України. Деякі російські газети стверджують, що ініціатива приїзду Президента Януковича до Москви у понеділок виходить з Кремля і розмова йтиме, перш за все, про нову широкомасштабну газову угоду між сторонами. Оглядачі також зауважують, що делегація МВФ привезе до Києва «передвиборні натяки» Заходу та наголошують, що від західних кредитів залежать не лише економічні перспективи України, а й атмосфера наступних президентських виборів у 2015 році.

Московська «Комерсант» стверджує, що візит «Президента Януковича організований з ініціативи Кремля», де готові «до обговорення нової повномасштабної угоди з розширення співпраці у газовій галузі». Таку готовність Москви експерти пояснюють тим, що Партії регіонів «світить перемога» на виборах 28 жовтня, і Кремль бажає «підсвітити тут російський фактор» саме за тиждень перед виборами в Україні. Один із дипломатів у Москві навіть сказав газеті, що «у Києві від цієї ідеї (візиту Януковича)» були не у захваті». Хоча видання також припускає, що нічого нового щодо газу цього разу знову не підпишуть, президенти можуть лише погодити деякі угоди щодо Чорноморського флоту Росії, реадмісії, економічної кооперації. А своїми новими обіцянками щодо газу Росія, як зауважили деякі аналітики московській газеті, Кремль хоче засвідчити свою підтримку переможцю виборів до Верховної Ради.

Впливова американська The Washington Post вважає, що «танго «Газпрому» і України: вигідне але складне». Тут йдеться про намагання Кремля якось рятувати ситуацію в умовах спаду рейтингів «Газпрому» у світі на тлі «різкого падіння цін на газ». «Але залишається незрозумілим, чи принесе це полегшення Україні, яка найбільше у світі постраждала від взаємодії з «Газпромом», – розмірковує американський оглядач. Московський кореспондент газети Уїл Інґланд попереджає, що знижка Кремлем ціни на газ для України вигідна лише при втягуванні Києва в орбіту російських інтересів.

Ще одне видання з Москви – «Независимая газета» – стверджує, що «делегація МВФ привезе наприкінці цього тижня до Києва передвиборні натяки Заходу». Видання цитує експертів, які вважають, що від відновлення кредитування Києва з боку Заходу «залежить не лише майбутня економічна ситуація в Україні, а й атмосфера наступної у 2015 році президентської кампанії в державі». Аналітики також вважають, що кредитування України Міжнародним валютним фондом може, у кращому разі, відновитися «не раніше березня 2013 року». А відмова МВФ кредитувати Україну може стати підставою для відтоку інвесторів та різкого погіршення й без того складної економічної ситуації в державі, стверджують експерти, яких цитує московська газета.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG