Доступність посилання

ТОП новини

«Путін показав милість до Януковича, Партії регіонів напередодні виборів» – експерт


Москва – Президент України Віктор Янукович у понеділок зустрівся у Москві з російським колегою Володимиром Путіним. За підсумками переговорів підписали низку двосторонніх документів. Зокрема, представники делегацій сторін поставили свої підписи під міжурядовою угодою про реадмісію і виконавчим протоколом про порядок його реалізації. Але основна газова проблема так і залишилася невирішеною.

Разом із Віктором Януковичем до Москви з України прилетіла делегація, у складі якої був і міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко. Це лише підтверджувало припущення, що газову тему Президенти України і Росії не оминуть. Відразу після закінчення переговорів Янукович заявив, що Київ продовжує переговори з Москвою з питання економічно обґрунтованої ціни на газ. У свою чергу міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко підтвердив, що газове питання в ході переговорів обговорювали, однак він не розповів подробиці, повідомивши тільки, що незабаром має бути ухвалене принципове рішення про дату відновлення газових переговорів.

За словами директора Міжнародного інституту політичної експертизи Євгена Мінченка, від цих переговорів ніхто не чекав вирішення газової проблеми і Росія вкотре дала зрозуміти, що пов’язує вирішення питання зі ступенем інтеграції України до Митного союзу.
Путін показав свою милість до Януковича, до Партії регіонів напередодні парламентських виборів
Євген Мінченко

«Ніяких особливих очікувань від цих переговорів не було. Було зрозуміло, що ніякого компромісу щодо газу досягти буде неможливо. Власне, головне, чого вдалося досягти: Путін показав свою милість до Януковича, до Партії регіонів напередодні парламентських виборів (в Україні – ред.)» – зазначив Євген Мінченко.

Викрадення російського опозиціонера стало подарунком – експерт

Хмизу у вогонь майбутніх переговорів Януковича і Путіна підкинуло викрадення в Києві одного з російських опозиціонерів Леоніда Развозжаєва, що сталося напередодні візиту Віктора Януковича до Москви. Політолог Станіслав Бєлковський назвав це «подарунком українського Президента своєму російському колезі», однак зауважив, що принципової ролі у відносинах двох країн історія з російським опозиціонером не зіграє.
Затримання Развозжаєва є своєрідним подарунком Януковича Путіну
Станіслав Бєлковський

«Я, безумовно, вважаю, що затримання Леоніда Развозжаєва є своєрідним подарунком Віктора Януковича Володимиру Путіну під час перемов, але я не вважаю, що це вплине суттєво на результати переговорів. Тому що є об’єктивні й суб’єктивні суперечності між Росією та Україною сьогодні. Незважаючи на внутрішній політичний курс Віктора Януковича, попри всі помилки, які він робить у відносинах із Європейським Союзом, стратегічний курс на інтеграцію України в Європейський Союз залишається незмінним», – зазначив Станіслав Бєлковський.

Побажання до виборів

Однак, за словами російського президента Володимира Путіна, переговори підтвердили, що «розвиток взаємодії і партнерства між Росією та Україною» – це загальний стратегічний вибір двох країн.
Бажаємо, щоб вибори до Верховної Ради забезпечили подальший поступальний демократичний розвиток братньої України
Володимир Путін

«Ми щиро бажаємо, щоб вибори до Верховної Ради забезпечили подальший поступальний демократичний розвиток братньої України, зацікавлені в тому, щоб за підсумками голосування курс на тісну взаємодію наших країн отримав додатковий імпульс», – заявив Володимир Путін.

Він також нагадав, що Україна посідає четверте місце серед основних зовнішньоторговельних партнерів Росії, а серед країн СНД стоїть на першому місці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG