Доступність посилання

ТОП новини

Дослідження: про вибори українське ТБ розказує переважно однобоко


Більшість телеканалів однобоко висвітлюють процес перебігу передвиборчої кампанії. Про це заявляють експерти громадських моніторингових організацій.

Так, одну точку зору в політичних новинах, за їхніми даними, наразі подають майже усі провідні телеканали України: УТ-1 (97%), «Новий канал» (88%), ICTV та СТБ (по 87%), ТРК «Україна» (84%), «Інтер» (82%), ТВі та 5 канал (по 79%).

Водночас моніторинг засвідчив: на більшості телеканалів у порівнянні з першим тижнем жовтня зросло представлення Партії регіонів і зменшилася увага до Об’єднаної опозиції.

Між тим, експерти констатують і покращення у подачі новин на певних телеканалах після ознайомлення їх представників з результатами попередніх моніторингів. Зокрема це стосується «5 каналу», «Інтеру» та ICTV.

«Звичайно, канали самі обирають для себе пріоритети, але коли пріоритетом обирається відкриття представником влади трикілометрового відрізку дороги або відкриття лікарні, то в цивілізованих країнах такі речі навряд чи б потрапили у новинний блок, тим більше у останній тиждень перед виборами», – прокоментував ситуацію з незбалансованою подачею новин голова Академії української преси Валерій Іванов.

Моніторинг здійснюється Інститутом масової інформації, Академією Української преси, асоціацією «Спільний простір», комітетом «Рівність можливостей», інтернет-виданням «Телекритика» за підтримки міжнародного фонду «Відродження». Результати дослідження охоплюють періоди з 3-8 вересня, 10-15 вересня, 1-6 жовтня та 8-13 жовтня.
XS
SM
MD
LG