Доступність посилання

ТОП новини

Західні інвестори очікують покращення бізнес-клімату після виборів


Головні сфери, які цікавлять американських інвесторів – це ІТ, сільське господарство, товари широкого вжитку та туризм, розповів в інтерв’ю «Голосу Америки» президент Американсько-Української бізнес-ради Морґан Вільямс. Зараз, всі чекають завершення виборчих перегонів та встановлення звичного ритму роботи. Поки ж, потенційні американські інвестори спостерігають за подіями в Україні і чекатимуть на певні кроки від нового уряду, які вони зможуть трактувати, як сигнал, що можна вкладати гроші у ринок країни.

«Перше – новий уряд повинен домовитися з Міжнародним валютним фондом, якнайшвидше після виборів. США – найбільший донор цієї організації. Домовленість змогла б допомогти економіці країни через впровадження різних програм Фонду», – сказав Вільямс.

Не менше уваги міжнародної бізнес-спільноти зосереджено на підписанні угоди про розподіл продукції з розробки Чорноморського шельфу та видобутку сланцевого газу з такими світовими гігантами, як «Shell», «Chevron» та «ExxonMobile». Оскільки Україна не має грошей, щоб самостійно цим займатися, влада вирішила залучити інвесторів. Їх визначили у результаті конкурсу, в якому перемогли вищезазначені компанії. Спочатку, угоди повинні були бути підписані у вересні-жовтні 2012-го року, проте всередині вересня Кабінет міністрів продовжив на 40 днів термін укладання угод.

«Увесь світ спостерігає за цим процесом, адже це компанії світового рівня, а подібні угоди не укладалися останні 20 років», – сказав Вільямс.

Інше питання за яким слідкують потенційні інвестори – можливість брати у тривалу оренду землі сільськогосподарського призначення. На думку Вільямса, це б зацікавило іноземних фермерів вкладати гроші у сільське господарство та тримати ринок відкритим. Зараз в Україні діє мораторій на продаж сільгосп земель, термін якого витікає 1 січня 2013-го року. На початку жовтня у парламенті не назбиралося достатньо голосів, щоб підтримати продовження мораторію ще на рік, натомість у першому читанні було прийнято закон про ринок землі. Однак після шквалу критики, депутати повернулися до питання про мораторій, він буде діяти до набуття чинності закону про обіг сільгосп земель.

За словами Вільямса, основний сектор у якому України може продемонструвати себе – це агропромисловість, яка б могла стати рушієм національної економіки. Натомість, сьогодні, маючи високоякісну продукцію, Україна реалізовує тільки частину свого аграрного потенціалу.

Ще одним фактором, що стримує інвесторів є недосконале законодавство щодо захисту інтелектуальної власності – особливо це стосується інвесторів зацікавлених в ІТ секторі.
Бізнес-спільнота – це люди, які не люблять непостійності, багато змін, яких вони не можуть передбачити. Тут їм також важливі демократичні стандарти та верховенство права
Морґан Вільямс

«Бізнес-спільнота – це люди, які не люблять непостійності, багато змін, яких вони не можуть передбачити. Тут їм також важливі демократичні стандарти та верховенство права», – сказав Вільямс.

Для тих компаній, які збираються виходити на український ринок в Американсько-Українській бізнес-раді дають кілька порад. Український ринок швидко змінюється та розвивається, і до цього потрібно бути готовими та мати свою довготривалу стратегію розвитку. Окрім того, потрібно бути готовим постійно працювати на місці, тому, що схема «прилітати контролювати» – не працює. А також, потрібно одразу знайти собі хорошу юридичну фірму.

«На ринку працюють багато американських компаній, тому новачки зможуть зрозуміти, що тут працює, а що – ні. Зараз в Україні багато хороших юридичних кампаній, які навчилися уникати помилок, які робилися у минулому», – сказав Вільямс.

Порівнюючи з тим, яким був бізнес-клімат в країні 15 років тому, Вільямс відзначає покращення. Однією з причин цього він називає те, що інвестори навчилися та звикли до особливостей ведення бізнесу в Україні. Якщо раніше компанії робили помилку, виходивши на ринок без тривалих стратегій роботи, то зараз міжнародні гравці ретельно розробляють стратегії, вивчаючи особливості роботи на місці та уникають небажаних партнерств.

(Передрук із «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG