Доступність посилання

ТОП новини

«Гречку взяла, а хто давав – забула» – цитата від політолога


Київ – «Бойові листки» замість реальних програм виявили політологи під час моніторингу обіцянок кандидатів у мажоритарних округах, який проводив Центр політичних студій та аналітики. У програмах відсутні конкретні механізми і не прописано, звідки депутати візьмуть гроші на виконання обіцяного. Однак, на думку експертів, український виборець «виріс», і рекламними технологіями його вже не купиш.

Конкретні механізми виконання передвиборних обіцянок є у 30% кандидатів-мажоритарників, програми яких проаналізував Центр політичних студій. Звідки візьмуться кошти на виконання зобов’язань, розповідають лише 7% кандидатів, а лише 6% вибірки декларують, що будуть відстоювати інтереси електорату свого округу. Про це, підсумовуючи результати дослідження, повідомив директор Центру Віктор Таран.
Це не програми, це більше гасла і бойові листки
Віктор Таран

За його словами, загалом дослідили 397 передвиборних програм кандидатів із різних регіонів. Усім критеріям відповідали всього п’ятеро мажоритарників: на Вінниччині, Одещині та у Києві. А найбільше «порожніх» обіцянок зафіксували на Закарпатті, зауважує Таран. «Це не програми, це більше гасла і бойові листки», – говорить він.

Схожа ситуація була у Росії, коли тамтешні комуністи «наобіцяли» своїм виборцям приблизно на 12 річних бюджетів Російської Федерації, а найскромнішою виявилася «Єдина Росія», яка перевершила держбюджет утричі, зауважує політтехнолог Тарас Березовець. На його думку, в Україні ситуація схожа.
Найбільше обіцяє комуністична партія, яка, фактично, обіцяє побудувати комунізм протягом найближчого скликання
Тарас Березовець

«Емпіричні оцінки показують, що найбільше обіцяє комуністична партія, яка, фактично, обіцяє побудувати комунізм протягом найближчого скликання, партія Наталії Королевської, яка точно знає, що зарплата в Україні буде, скажімо, тисячу євро, і, мабуть, Об’єднана опозиція, яка вже чітко знає, що майбутнє в України буде без Президента Януковича та його політичної сили», – зазначає політтехнолог.

До передвиборних маніпуляцій він зараховує скандали навколо «знімання» кандидатів з округів та появу в списках окремих політичних сил відомих імен культурних та спортивних діячів.

«Гречку взяла, а хто давав – забула»

Українці на сьогодні не вірять у обіцяне в програмах «майбутнє», вони орієнтуються на «теперішнє», вважає соціолог Євген Головаха.
Звертають увагу на те, що дають от зараз: газ чи дорогу, чи гречку
Євген Головаха

«Звертають увагу на те, що дають от зараз: газ чи дорогу, чи гречку. Якщо раніше звертали увагу на моральні чесноти кандидатів, то тепер – на практичні їхні можливості: що вони можуть для округу зробити. Із 90-х до нинішніх років так змінилася ситуація», – зазначає він.

Однак рекламні технології на виборця уже впливають значно менше, аніж раніше, – електорат «виріс», вважає Тарас Березовець. За словами політтехнолога, попри те, що кількість зафіксованих випадків спроб підкупу виборців зростає, соціологічні дослідження показують, що громадяни не вважають це чинником впливу на себе. Гречку взяла, а хто давав – забула, цитує він мережевий жарт.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

XS
SM
MD
LG