Доступність посилання

ТОП новини

Тоні Блер прочитав лекцію українським студентам


У кількатисячній аудиторії екс-прем’єр Британії намагався створити атмосферу невимушеності: жартував, розповідав історії з власного життя
У кількатисячній аудиторії екс-прем’єр Британії намагався створити атмосферу невимушеності: жартував, розповідав історії з власного життя
Дніпропетровськ – У вівторок у Дніпропетровську екс-прем’єр Великої Британії Тоні Блер прочитав публічну лекцію для кількох тисяч студентів та аспірантів вишів України. Один із провідних фахівців у галузі зовнішньої політики говорив про модернізацію країн у 21-му столітті та перспективи української євроінтеграції. Політик намагався розкритись перед молоддю і, як людина, наголошував на цінності дружби, любові, мистецтва. Колишній глава уряду Британії, який на пенсії читає лекції по всьому світу, завітав в Україну проїздом – із Ізраїлю до Казахстану. Його лекцію у Дніпропетровську, своєму рідному місті, організував український мільярдер Віктор Пінчук. Із зали студенти виходили з різними враженнями.

У кількатисячній студентській аудиторії Тоні Блер намагався створити атмосферу невимушеності: багато жартував, розповідав історії з власного життя. Свій перший мобільний телефон, каже, отримав вже тоді, коли перестав бути прем’єром, із технічними новинками дружить не дуже. Однак, як розповів молоді 59-річний політик, він досі зберіг дружбу зі своїми шкільними товаришами – вони цінують його за те, що він є, а не за те, ким став. Цінувати людські почуття закликав екс-прем’єр й українську молодь.

Розмірковуючи про взаємини між країнами, Тоні Блер багато говорив про світ, що швидко змінюється. Найближчим часом, за його словами, у світовій економіці пануватимуть країни Сходу, передусім – Китай. У цих умовах, впевнений екс-прем’єр, такі країни, як Британія та Україна, мають чітко розуміти, хто вони і чого прагнуть.

«У 21-му столітті, коли світ так швидко змінюється, країни повинні знайти своє місце, вони повинні знати, де вони знаходяться, вміти описати світові, що таке ця країна, чого вона намагається досягти», – зазначив Тоні Блер.

Уроки Блера вже втілюються в життя, запевнив поважного гостя голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул. Автобіографічну книгу Тоні Блера «Шлях» використовували для створення концепції розвитку регіону, зізнався посадовець.

«Ми дуже уважно вивчали і роботу, й досвід пана Блера і багато чого взяли для нашого розвитку. Нам треба диверсифікувати економіку. Це повторює багато що з того, що робив пан Блер і нам дуже потрібна розмова про майбутнє», – сказав Олександр Вілкул.

«Його рекомендації дуже загальні»

Українські студенти поставили Тоні Блеру близько десятка питань. Цікавили їх і погляди на міжнародну політику, і особистісне. На запитання, який день у своїй кар’єрі політик вважає найскладнішим, Тоні Блер відповів: це тоді, коли доводилось робити непростий вибір між війною і миром, – в Іраку, Афганістані, Косові…

Щодо життя в умовах корупції – гість порадив українським студентам самим включатись у боротьбу з цим явищем, а на питання, з ким бути Україні – з Росією чи Європою – зазначив: із обома, та ще й розвивати відносини з південними сусідами.

А втім, із зали студенти виходили зі змішаними почуттями: одні – в захваті, інші – дещо розчаровані.

«Так неочікувано бачити таку велику людину тут у Дніпропетровську. Наскільки він грамотно розповідає, доступно, який він чудовий оратор! Дізнались, який він політик, яка людина. Він правильно сказав: треба проводити реформи на державному рівні, приводити нових людей у владу, з новими ідеями», – поділились враженнями студентки Дніпропетровської фінансової академії Олександра, Інна та Марія.

«Я не зовсім згоден з його думкою щодо місця України в сучасному світі. Неможливо поєднувати європейську і євразійську інтеграцію. Досить спрощена форма, в якій ми це обговорювали. Його рекомендації дуже загальні. Я хотів поставити питання пану Блеру, чи цікаве Великій Британії зростання такої держави, як Україна, адже це зростання потенційних конкурентів на світовій арені. Тут все непросто. Однак поставити питання не вдалось», – сказав Радіо Свобода студент Національного гірничого університету Станіслав.

Виступ Тоні Блера у Дніпропетровську став першою публічною лекцією, яку Фонд Віктора Пінчука провів за межами української столиці. Більше року тому британський екс-прем’єр вже зустрічався з українськими студентами у Києві та говорив про вплив релігії на сьогодення. У вівторок у Дніпропетровську він пообіцяв бувати в Україні частіше.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG