Доступність посилання

ТОП новини

Українці скаржаться на низькі соцвиплати, корупцію та дискримінацію – опитування


Українців спитали, які права людини порушуються найчастіше в їх країні. Понад 4 тисячі респондентів назвали низькі соціальні виплати, корупцію, погане медичне обслуговування, а також дискримінацію.

Центр інформації про права людини та Центр «Соціальна дія» за підтримки Програми розвитку ООН провели подібне дослідження, щоб представити думку українців під час звіту України про ситуацію з правами людини в рамках Універсального періодичного огляду у Женеві.

Перше запитання було відкритим: респонденти повинні були назвати найбільші порушення прав людини в Україні. Так, найчастіше українці відповідали, що в Україні «багато порушень» (22,9%), «низькі соціальні виплати» (22,5%), корупція (13,4%), погане медичне обслуговування (10,7%) та інше. Окремо опитування проводилось і в соціальних мережах, де найбільшим порушенням прав людини назвали «відсутність права на справедливий суд». Приблизно 10% опитаних зазначили, що «наша влада – порушення прав».

Також учасники опитування повинні були відповісти на 13 запитань, погоджуючись чи заперечуючи подібні висловлювання: Чи є свобода слова в Україні? Чи є умови утримування в місцях позбавлення волі в Україні прийнятними? Чи захищені українці від дискримінації за різними ознаками тощо.

Більшість українців погодилися, що за останні чотири роки їх права порушувалися, що українці не захищені від дискримінації за різними ознаками, а правоохоронні органи потребують окремого механізму контролю за ними. Крім цього, більшість респондентів вважають, що ефективно оскаржити незаконні дії працівників міліції неможливо (37,8%), а в Інтернеті 46,9% сказали, що «можна, але дуже складно». Щодо свободи слова, то понад 40% опитаних на вулиці зазначили, що вона в Україні досить обмежена, а 30% вказали, що свобода слова в Україні існує.

В Інтернеті ж українці поскаржилися на корупцію та катування у правоохоронних органах, а також на дискримінацію. Дослідники говорять, що більшість наголошувала на дискримінації саме за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Говорячи про права, люди мають більш патерналістський підхід: вони чекають, щоб держава давала їм якісь блага, якісь кошти, а вже потім для них свободи і все інше
Тетяна Печончик
Керівник Центру інформації про права людини Тетяна Печончик, коментуючи результати дослідження, зауважила, що все ж таки люди спочатку говорили про низькі зарплати, пенсії та соціальні стандарти, а потім вже згадували про право на справедливий суд та інші свободи. «Тобто ми бачимо, що все-таки, говорячи про права, люди мають більш патерналістський підхід: вони чекають, щоб держава давала їм якісь блага, якісь кошти, а вже потім для них свободи і все інше, вони не бачать прямого зв’язку між цим», – говорить Тетяна Печончик.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG