Доступність посилання

ТОП новини

Чи УДАР завдасть удару по Партії регіонів? (Світова преса)


Прага – Світові газети цитують лідера партії УДАР Віталія Кличка, який говорить, що вибори 28 жовтня є фактично плебісцитом, де громадяни дадуть оцінку президентству Януковича. Кличко також вважає, що ці вибори – шанс для України повернутися в Європу. Відомі західні аналітики зауважують, що вибори до Верховної Ради України «стануть або останнім кроком до консолідації влади Януковича, або ж останнім шансом для опонентів розірвати шкідливе коло його родинного владарювання». Преса також звертає увагу на вчорашню перемогу донецького «Шахтаря» над володарем Кубка чемпіонів Європи з футболу, лондонським «Челсі» у матчі цьогорічної Ліги чемпіонів, яка похитнула наміри команди Романа Абрамовича відстояти це звання.

Московська «Коммерсант» вважає, що на виборах 28 жовтня «Партія регіонів потрапила під УДАР Віталія Кличка», але разом з тим наголошує, що «розкол опозиції в Україні – очевидна річ, як і непопулярність влади». Тому, на думку експертів, яких цитує газета, Україна на цих виборах має два варіанти – або ж Партія регіонів створить більшість із комуністами, або ж опозиція набере свою більшість та об’єднається у новій Раді. Хоча труднощі цього майбутнього об’єднання опозиції очевидні вже сьогодні, пише газета з Москви.

Віталій Кличко написав у Financial Times, що ці вибори фактично є референдумом громадян щодо довіри владі Януковича, і в українців на цих перегонах, як попереджає лідер партії УДАР, є шанс повернутися до Європи. Хоча Кличко висловлює занепокоєння нинішньою виборчою системою в Україні та намаганнями влади Президента Януковича маніпулювати виборцями, особливо, в мажоритарних округах. Лідер УДАРу вважає, що головна перешкода для нинішньої влади під час голосування 28 жовтня – це «політична активність самих виборців», що є головною гарантією чесності виборів.

Відомий західний аналітик Андерс Ослунд пише на сторінках американського часопису Foreign Policy, що вибори 28 жовтня в Україні – це шанс для влади Януковича консолідуватися, якщо опозиція не мобілізується та не розірве це шкідливе коло «зміцнення сім’ї Януковича при владі». Ослунд також не виключає, що після своєї перемоги на нинішніх виборах Партія регіонів розколеться по олігархічних інтересах, що «створить якусь подобу стримування та противаг діючій системі «сімейної влади». Андерс Ослунд вважає можливим такий варіант, бо, на його думку, «проблема Януковича в тому, що він використовує лише батіг, а не пряник – у процесі він без розбору чавив і друзів, і ворогів».

Лондонська The Guardian констатує, що вчорашня поразка в Донецьку лондонського «Челсі» у матчі Ліги чемпіонів Європи з футболу від місцевого «Шахтаря» зменшує шанси клубу Романа Абрамовича повторити свій минулорічний успіх, коли «Челсі» вперше завоював Кубок чемпіонів Європи. Газета критикує слабу гру захисту «Челсі» у цьому матчі, особливо, помилки капітана команди – Джона Террі. Тренер лондонської команди, італієць Роберто Ді Маттео, вважає, що поїздка клубу до Донецька – це був маршрут у невідоме, бо про команду «Шахтар», її гру було мало інформації, тому й така відчутна ця поразка «Челсі».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG