Доступність посилання

ТОП новини

Путін створив управління з відновлення національної гордості Росії


Росія - Мобільна пускова установка стратегічного ракетного комплексу «Тополь-М» під час репетиції Параду Перемоги в Алабіно, під Москвою, 18 квітня 2012 року
Росія - Мобільна пускова установка стратегічного ракетного комплексу «Тополь-М» під час репетиції Параду Перемоги в Алабіно, під Москвою, 18 квітня 2012 року
Прага – Президент Росії Володимир Путін підписав указ про створення нової служби при своїй адміністрації, котра має завдання відновлювати національну гордість і сприяти вихованню почуттів патріотизму серед росіян. Прихильники такої ініціативи Путіна кажуть, що Росія дуже потребує об’єднавчих ідей, щоб заповнити вакуум після краху радянської системи. Але критики вважають нове управління з громадських проектів адміністрації президента Росії – відновленням радянського стилю. Також, на думку критиків, робота управління спрямована на боротьбу з широким рухом громадського протесту проти 12-річного правління Володимира Путіна.

Спостерігачі кажуть, що Кремль сподівається за допомогою нової служби відновлювати національну гордість Росії та сприяти зміцненню патріотичних настроїв у державі. 20 жовтня президент Володимир Путін підписав указ про створення управління громадських проектів. Ця нова адміністративна структура Кремля буде, зокрема, як ідеться на веб-сайті президента Росії, займатися «зміцненням духовних і моральних основ російського суспільства» та покращувати «політку влади на ниві патріотичного виховання».

Критики кажуть, що такий крок Кремля – це один із проявів повернення до старого радянського ідеологічного стилю, що має на меті консолідацію зусиль влади Володимира Путіна та обмеження безпрецедентного наростання протестів, особливо, серед молоді, проти 12-річного правління Путіна в Росії.

Зокрема, Микола Петров з Центру Карнегі в Москві каже, що Кремль хоче покладатися все більше на свою ідеологію. «Ідеологія та ставка на таку архаїчну, спокійну більшість, яка не бажає змін, – це якраз те, що Кремль вважає протидією політичним протестам. І з’явиться нове управління, котре, по суті справи, ось цими ідеологічними сюжетами і буде займатися», – зауважив Петров.

Путін закликав боротися «за уми» молоді

Ідея зі створення нового управління з громадських проектів у Кремлі була озвучена Путіним у вересні під час його поїздки до Краснодара, де він зустрічався з молоддю та представниками патріотичної інтелігенції. Путін заявив тоді, що Росія має робити більше задля битви проти спроб впливати на її молодь з-за кордону. Це стало сигналом для посилення боротьби проти інакодумців. Одним із кроків Москви, спрямованих на це, на думку експертів, стало й закриття в Росії американського Агентства з міжнародного розвитку (USAID).

Уже згаданий Микола Петров зауважує, що створення такої служби Кремля скидається на відновлення сумнозвісного комуністичного відділу агітації і пропаганди, який намагатиметься гальмувати модернізацію Росії.

Аналітики, однак, не виключають, що нова ініціатива Кремля сприятиме ностальгії багатьох росіян за глобальним проривом їхньої держави. Так, керівник лабораторії з політичних досліджень Вищої школи економіки в Москві Валерія Касамара каже, що таке управління могло б сприяти об’єднанню росіян, якщо уникати пастки політичної пропаганди.

«Сьогодні дуже великий дефіцит ідей, які б могли згуртовувати суспільство, об’єднувати людей. Подолати повсюдні розбіжності, відчуженість щодо спільних колективних дій – це правильний крок. Тому влада робить те, що вона повинна була робити вже дуже давно. І якщо замість пробудження позитивних емоцій буде така собі орієнтація на пропаганду, то можна отримати протилежну реакцію. Тому питання у тому, як це буде впроваджуватися», – вважає Валерія Касамара.

Якою буде по суті діяльність нового управління Кремля, поки що не зрозуміло, окрім деяких загальних напрямків із патріотичного виховання та створення нових проектів, які мають «сприяти посиленню національної гордості росіян».

Над матеріалом працювали Василь Зілгалов і Claire Bigg
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG