Доступність посилання

ТОП новини

Мельниченко стане передвиборним козирем?


Київ – Колишнього охоронця Президента Леоніда Кучми Миколу Мельниченка затримали в аеропорту «Бориспіль» співробітники СБУ та прикордонники. Рік тому проти нього порушили кримінальну справу, а суд видав санкцію на арешт. Як повідомив Радіо Свобода адвокат колишнього охоронця Микола Неділько, впродовж двох діб суд має ухвалити рішення, чи буде Микола Мельниченко взятий під варту, чи залишиться на волі. Водночас експерти припускають, що повернення Миколи Мельниченка пов’язане насамперед з політикою.

Адвокат екс-майора Держохорони Микола Неділько, який зустрічав його в аеропорту, в інтерв’ю Радіо Свобода не сказав, з якою метою Микола Мельниченко повернувся до України.
Мету візиту, я думаю, що Микола Мельниченко сам озвучить
Микола Неділько

«Мету візиту, я думаю, що Микола Мельниченко сам озвучить. Я розраховував, що його затримають, але щоб так, одразу… У самій постанові у першій частині суддя ухвалив рішення затримати Миколи Мельниченка, а в другій – зазначив, що впродовж 48 годин з моменту затримання доставити його до суду для з’ясування питання про взяття під варту або звільнення», – каже він.

Конституційний суд поставив на «плівках Мельниченка» крапку

Микола Мельниченко став відомий після оприлюднення записів розмов у кабінеті Президента Леоніда Кучми. Він був свідком у справі щодо причетності колишнього глави держави до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Минулого року проти екс-майора Держохорони порушили кримінальну справу за звинуваченнями у розголошенні державної таємниці, перевищенні влади або службових повноважень та підробці документів. Адвокатам Миколи Мельниченка не вдалося домогтися в суді закриття справи проти нього.
Мета його повернення в Україну є виключно політична, якась там агітаційно-пропагандистська
Костянтин Дикань

Провідний експерт із політико-правових питань Центру Разумкова Костянтин Дикань вважає, що повернення Мельниченка може мати лише політичні наслідки. На його думку, «мета його повернення в Україну є виключно політична, якась там агітаційно-пропагандистська».

Заступник голови парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, депутат-нашоукраїнець Геннадій Москаль припускає, що Микола Мельниченко повернувся, маючи певні гарантії з боку влади, і буде компрометувати опозицію.

«Конституційний Суд чітко сказав, що будь-які записи, які здійсненні в незаконний спосіб, не є речовими доказами і не можуть бути доказами у кримінальній справі», – наголошує Геннадій Москаль.

У серпні цього року Миколу Мельниченка затримали в Італії, бо Україна його оголосила в міжнародний розшук, але невдовзі його звільнили. У вересні він заявив, що в зроблених ним записах є інформація про причетність Юлії Тимошенко до вбивства депутата Євгена Щербаня у 1996 році. В опозиції відкинули ці обвинувачення, заявивши, що екс-майор Держохорони раніше просив фінансової підтримки та місце у виборчому списку «Батьківщини» в обмін на свідчення проти Миколи Азарова.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG