Доступність посилання

ТОП новини

Рівень базових знань у міліції мінімальний, а зловживань чимало – правозахисники


Київ – За 9 місяців цього року у приміщеннях МВС померла 21 людина. Збільшилась також і кількість потерпілих, які після спілкування з міліцією звернулися за медичною допомогою, повідомляють правозахисники. В той же час в українське законодавство внесені зміни, що послабили покарання за жорстокість міліції. Якщо раніше за катування міліціонерові загрожувало до 12 років позбавлення волі, то тепер при порушенні працівником міліції прав людини він повинен вжити заходів щодо відновлення цих прав, відшкодувати матеріальну шкоду чи просто привселюдно вибачитись.

Міліціонери безпідставно затримують людей та перевіряють документи, беруть гроші у затриманих, після чого відпускають, чинять тиск, залякують та застосовують тортури. Такі результати довгострокової кампанії «Міліція під контролем», яку проводить Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів.

Проблема у відсутності поваги до професії у самих міліціонерів та в поганій якості їхнього навчання, зазначає виконавчий директор асоціації Вадим Пивоваров.

«Для того, щоб стати працівником міліції, достатньо мати середню освіту та службу у Збройних силах. Після цього він проходить пів року початкову школу міліції і вже його випускають. Рівень базових знань тут мінімальний», – каже Пивоваров.

Міліціонер повинен пройти перевірку знань і моральних якостей

Один з працівників міліції у Львівській області, який попросив не називати його імені, у коментарі Радіо Свобода визнав, що багато працівників не відповідають посаді, адже набуті під час навчання знання важко застосувати на практиці. Не вигадана також і проблема корупції, проте виною цьому міліціонер називає низькі зарплати. Він зізнається, що доводиться «вішати» на людей те, чого вони не робили, адже працювати йому потрібно не на якість, а на кількість розкритих злочинів та порушень.
Кожного місяця треба давати показники кількості злочинів, але яким чином, тебе ніхто не питає

«Кожного місяця треба давати показники кількості злочинів, але яким чином, тебе ніхто не питає – чи ти маєш на це час, гроші, навіть, якщо кудись треба поїхати, чи маєш ти бензин. Питають тільки за показники», – розповів у коментарі Радіо Свобода міліціонер.

Одним із пунктів документа Комітету з питань реформування правоохоронних органів, головою якого є Президент України Віктор Янукович, є вимога переатестації співробітників. Це означає, що кожен міліціонер повинен пройти перевірку знань, моральних якостей, а також задекларувати свої доходи та майно.

Така переатестація нічого у складі працівників правоохоронних органів не змінить, каже заступник міністра внутрішніх справ України Віктор Ратушняк.
Якщо реформування буде, то працівники повинні пройти відповідні перевірки
Віктор Ратушняк

«Якщо реформування буде, то працівники повинні пройти відповідні перевірки. Перевірка проводиться завжди, так що тут нічого такого немає», – сказав у коментарі Радіо Свобода Ратушняк.

Згідно з документом про реформування правоохоронних органів, Міністерство внутрішніх справ України планують об’єднати зі Службою пожежної безпеки і порятунку, Державною прикордонною службою, Державною вартою, а також із Бюро по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією. Проте чи поєднає у собі МВС усі ці структури, буде відомо лише після виборів, коли вступить у дію новий кримінально-процесуальний кодекс.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG