Доступність посилання

ТОП новини

Вибори по-одеськи: обласний бюджет – на службу партії


Декого з кандидатів підтримує влада і церква (фото Опора)
Декого з кандидатів підтримує влада і церква (фото Опора)
Київ – Одеська область лідирує за кількістю порушень виборчого законодавства та за використанням адмінресурсу. Такі розрахунки наводять українські та міжнародні спостерігачі. Представники опозиційних сил у регіоні кажуть, що їх намагаються виключити з комісій або залякують. Натомість місцеві кандидати від влади звинувачують своїх опонентів у перекручуванні фактів та… в неробстві.

На вулицях Одеси можна побачити прапори, білборди й розтяжки лише від Партії регіонів, «Україна – вперед» та від окремих самовисуванців. На балконах плакати: «Наш будинок – за…», далі ім’я кандидата від влади. Інформація про опозиційні сили – це кілька наметів «Батьківщини» на все місто, написи на парканах та агітки на дошках оголошень. Але комунальники щоранку їх зривають і зчищають.

Кореспондент Радіо Свобода бачив двох прибиральниць комунальної служби Приморського району Одеси, які роздавали агітки від провладного кандидата. Агітація за партію влади висить навіть на контактних лініях та зупинках електротранспорту, а в Одеській області – на багатьох сільрадах, хоча закон це забороняє.

В одному з сіл на півночі області на дільниці взагалі встановили відеокамеру над кабінками для голосування. Голова дільничної комісії каже, що не змогла домогтися правди ні у компанії, що монтувала відеоспостереження, ні навіть – у ЦВК. А селяни тепер бояться йти голосувати.

Виборчі перегони на Одещині є найбруднішими за кількістю порушень?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Візьми картоплю, виграй авто і голосуй правильно

Головні порушення: використання для агітації будівель та об’єктів комунальної власності, залучення до неї представників місцевої влади та підкуп виборців. І прямий, і непрямий – влаштування благодійних продовольчих ярмарків та лотерей. Про такі порушення говорять і спостерігачі, й самі одесити. Наприклад, 20 жовтня кандидат-мажоритарник, регіонал Сергій Ківалов ініціював такий ярмарок на Куликовому полі, що в центрі Одеси. Інший кандидат Ігор Плохий розігрує серед виборців автомобілі. В Комітеті виборців України подібні заходи розцінюють як непрямий підкуп виборців.

Представник міжнародної організації CIS-ЕМО Олег Верник назвав цьогорічні перегони на Одещині найбруднішими в Україні за кількістю порушень.

Використання адмінресурсу є безпрецедентним: фінансування всіх традиційних соціальних видатків з місцевого бюджету (це понад 8 тисяч статей витрат) в Одеській області подають як виняткову заслугу Партії регіонів, заявив Радіо Свобода координатор мережі «Опора» в Одеській області Анатолій Бойко.
Дві регіональні програми «Народний бюджет» та «Народний медогляд» фінансуються з державного та місцевого бюджетів, але ініціатори – Партія регіонів, символіка – Партії регіонів
Анатолій Бойко

«Ексклюзив, який є лише в Одеській області: дві регіональні програми «Народний бюджет» та «Народний медогляд». Вони, наголошую, фінансуються з державного та місцевого бюджетів, але ініціатори – Партія регіонів, символіка – Партії регіонів. Приїжджають на плановий медогляд лікарі в село, привозять ліки – і розповідають, що дякувати за це треба партії», – зазначає представник «Опори»

Анатолій Бойко пояснює, що кураторами «Народного бюджету» та «Народного медогляду» є кандидати від влади. Решту мажоритарників, незалежно від партійної приналежності – всіляко обмежують, та нищать їхні рекламні площі, каже координатор «Опори».
Яку б партію не представляв кандидат, якщо він не погоджений з місцевою владою, то може постраждати
Анатолій Бойко

«Яку б партію не представляв кандидат, якщо він не погоджений з місцевою владою, то може постраждати. Приклад – регіонал Володимир Боделан, син колишнього міського голови Одеси Руслана Боделана. Він не погодився з тим, що з’їзд партії визначив кандидатом від партії не його. Поставив у Ізмаїлі свої бігборди. Приїхали коммунальники, і не сказавши нічого рекламній компанії, якій належать бігборди, спиляли їх болгаркою», – розповів Анатолій Бойко.

Кого не пускають у комісії?

Кандидат від «Батьківщини» у Приморському районі Одеси Володимир Усов вважає проект «Народний бюджет» партійною агітацією за бюджетні кошти. Він пригадує, що піар-хід з такими змістом та назвою вже робила на попередніх російських виборах до Держдуми партія «Єдина Росія».

У штабах Об’єднаної опозиції та ВО «Свобода» говорять про те, що їхніх прихильників змушують звільнятися з виборчих комісій, або ж приховують час засідань, щоб звільнити за неявку. У Одеському обласному штабі Партії регіонів коментувати перебіг виборчої кампанії не стали.

Зі свого боку один із провладних кандидатів в Одесі Сергій Ківалов у своїх агітаційних виданнях звинувачує опозиційних кандидатів у перекручуванні фактів, у переслідуванні російської мови та в тому, що, за словами регіонала, вони йдуть у владу, не маючи досвіду успішної роботи на користь одеситів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

XS
SM
MD
LG