Доступність посилання

ТОП новини

В ООН з’ясовують, хто із сирійських посадовців причетний до воєнних злочинів


Карла дель Понте
Карла дель Понте
Колишній прокурор Гаазького трибуналу Карла дель Понте заявляє, що хоче з’ясувати, хто із сирійських високопосадовців причетний до воєнних злочинів.

Дель Понте є членом створеної ООН Незалежної міжнародної комісії для розслідування ситуації в Сирії.

Ця комісія протягом року збирала докази та свідчення порушень з боку сирійських урядових військ під керівництвом президента Башара аль-Асада, а також з боку повстанців у конфлікті, що триває вже понад півтора року.

Голова комісії, бразильський експерт Паулу Сержіу Піньєйру сьогодні заявив, що його команда домагається зустрічі з Асадом у Дамаску, щоб розслідувати звинувачення в скоєнні воєнних злочинів.

«Ми не трибунал, ми не орган обвинувачення. Наше завдання – здобути докази для майбутніх судових ініціатив, щоб притягти до відповідальності винних у порушеннях», – сказав Піньєйру.

Сам дипломат побував у Дамаску в червні на переговорах із сирійськими посадовцями. Проте слідчим ООН заборонили доступ до Сирії, відколи минулого року була створена комісія для дослідження конфлікту в країні.

Тим часом Рада безпеки ООН закликає уряд Сирії і повстанські групи пристати на пропозицію міжнародного посланця Лахдара Брагімі. Ідея посланця ООН і Ліги арабських держав полягає в чотириденному перемир’ї – на час мусульманського релігійного свята Ід аль-Адха, святкування якого розпочнеться у п’ятницю.
XS
SM
MD
LG