Доступність посилання

ТОП новини

Доступ до інформації: відповідь без відповіді


Одним зі своїх «покращень» влада називає забезпечення «високого рівня доступу до інформації». Про це невтомно розповідає, зокрема, керівник головного управління забезпечення доступу до публічної інформації президентської адміністрації Денис Іванеско. Насправді ж, чиновники, відповідаючи на запит, часто не дають інформації по суті.

Із подібною реакцією на запити довелося зіткнутися, шукаючи відповіді на запитання, яким чином визначали компанію, яка забезпечуватиме відеоспостереження на виборах. На це було виділено 993,6 мільйона гривень – майже мільярд. Причому, згідно із законом «Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року» на забезпечення відеоспостереження дія закону «Про здійснення державних закупівель» не поширюється. Тобто, постачальника мали визначити без конкурсу.

Згідно із розпорядженням Кабміну, майже мільярд гривень на забезпечення відеоспостереження за виборами отримала фірма «Сітронікс інформаційні технології Україна». При цьому Кабмін посилався на висновок Міністерства інфраструктури стосовно результатів «моніторингу ринку потенційних постачальників (виконавців)».

Щоб з’ясувати, чому вибір випав саме на цю фірму, ми звернулися із запитом до Мінінфраструктури із запитаннями:

– Хто саме здійснював моніторинг і за якими критеріями визначали компанію, яка забезпечуватиме відеоспостереження за виборами?
– Чим зумовлено вибір саме цієї компанії?
– Які ще компанії розглядалися при виборі постачальника відеокамер?

У відповідь нам повідомили, що пропозиція «Сітронікса» «відповідає технічному завданню та конфігурації створення відеоспостереження», а інші запитання відносяться до компетенції Держспецзв’язку та ЦВК. При цьому в Мінінфраструктури нас чомусь переплутали із ТОВ «Національні інформаційні системи» – структурою, близькою до телеканалу «Інтер».

Оскільки ЦВК моніторингом не займалася, то ми звернулися із запитом до Держспецзв’язку із запитаннями:

– За якими критеріями визначали компанію, яка забезпечуватиме відеоспостереження за виборами?
– Чим зумовлено вибір саме цієї компанії?
– Які ще компанії розглядалися при виборі постачальника відеокамер?

Нам відповіли, що Держспецзв’язку разом із Мінінфраструктури на виконання доручення Кабміну провели моніторинг ринку потенційних постачальників, в тому числі розглянули пропозицію щодо виконання зазначених послуг приватним акціонерним підприємством «Сітронікс інформаційні технології Україна».

«За результатами моніторингу пропозицію щодо виконання зазначених послуг приватним акціонерним товариством «Сітронікс інформаційні технології Україна» було визначено прийнятною», – повідомили в Держспецзв’язку.

Тішить, що відповіді ми отримали у визначений законом час. Утім, це були відповіді не на наші запитання. Єдине, що стало зрозуміло: звернути увагу на «Сітронікс» рекомендував Кабмін, а висновки моніторингу повністю збіглися із рекомендацією. Але чому?..

Опозиціонери неодноразово заявляли, що відеоспстереження на виборах – це насамперед черговий спосіб розкрадання бюджетних коштів. Те, як органи влади відреагували на наші запити, додає твердженням опозиціонерів переконливості.

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG