Доступність посилання

ТОП новини

Новий прем’єр Грузії пообіцяв не ділити громадян на своїх і чужих


Бідзіна Іванішвілі (центр) попередив, що буде у владі лише півтора року
Бідзіна Іванішвілі (центр) попередив, що буде у владі лише півтора року
Прага – Парламент Грузії затвердив у четвер склад нового уряду країни на чолі з мільярдером, лідером правлячої «Грузинської мрії» Бідзіною Іванішвілі. Парламент також затвердив програму уряду «Для сильної демократичної та єдиної Грузії». Новий прем’єр-міністр пообіцяв, що основним міжнародним пріоритетом Грузії для уряду буде прагнення до вступу в ЄС і НАТО, орієнтація на головного стратегічного союзника – США і початок нового діалогу з Росією. Іванішвілі також заявив, що нова влада готова повернути до складу Грузії республіки Абхазію і Південну Осетію, демонополізувати економіку, допомогти селу й посилити позиції малого та середнього бізнесу. Новий глава уряду підтримав пропозиції Міхеїла Саакашвілі про виборність місцевих органів влади і попередив, що буде у владі лише півтора року.

Запропонований Бідзіною Іванішвілі склад нового уряду Грузії підтримали 88 парламентарів, 54 виступили проти. У парламенті були присутні 142 депутати зі 150. Новому прем’єр-міністрові 56 років, він народився і виріс у Західній Грузії. Бідзіна Іванішвілі має вищу технічну освіту і є фахівцем у комп’ютерній техніці.

Міністром оборони і першим віце-прем’єром затвердили Іраклія Аласанію, міністром енергетики і віце-прем’єром став колишній відомий футболіст Каха Каладзе, міністром закордонних справ – Майя Панджікідзе, яка була раніше послом Грузії в Німеччині. Загалом в уряді Іванішвілі – 21 особа.

Серед головних зовнішньополітичних пріоритетів свого уряду Бідзіна Іванішвілі назвав «прагнення до об’єднання з ЄС, євроатлантичну орієнтацію та інтеграцію в НАТО». Новий глава уряду Грузії також наголосив, що США залишаються головним союзником Грузії, і надалі Тбілісі вестиме діалог із Вашингтоном на основі Хартії про стратегічне партнерство.
Зробимо все, щоб відновити територіальну цілісність Грузії і повернути наших абхазьких і осетинських братів
Бідзіна Іванішвілі

Бідзіна Іванішвілі також виступив за відновлення діалогу з Росію. Новий глава грузинської влади висловив перед парламентом готовність повернути до складу країни самопроголошені республіки Абхазію і Південну Осетію.

«Ми зробимо все, щоб відновити територіальну цілісність Грузії і повернути наших абхазьких і осетинських братів», – заявив Бідзіна Іванішвілі

Новий уряд Грузії обіцяє соціальні реформи

Окрім демонополізації економіки, новий уряд Грузії обіцяє підтримати сільське господарство новими кредитами, розкріпачити процес розвитку малого і середнього бізнесу.

Особливо масштабні зміни уряд Іванішвілі обіцяє у сфері соціальній, де буде впроваджена накопичувальна система пенсій, універсальний базовий пакет медичного страхування. Новий прем’єр пообіцяв не ділити населення Грузії на чужих і своїх та «забезпечити в державі справедливість і свободу» без «політичних переслідувань».

Нова влада планує провести реформування силових структур, виділити з Міністерства внутрішніх справ у самостійну структуру Службу державної безпеки. Нового шефа цієї служби мають затвердити у парламенті.

Іванішвілі підтримав пропозицію президента Міхеїла Саакашвілі щодо введення виборності місцевих органів влади та пообіцяв передати їм майно й фінанси.

Напередодні Бідзіна Іванішвілі заявив, що через півтора року піде з політики, але не знімає з себе відповідальності за передвиборні обіцянки його коаліції і проведе на посаді прем’єр-міністра низку першочергових реформ у Грузії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG