Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті вирішили відновити віллу Богдана Лепкого


У санаторії «Черче» на Рогатинщині закладено і освячено символічний камінь під відновлення вілли «Богданівка», в якій жив відомий український письменник, громадський діяч Богдан Лепкий, повідомляє в четвер кореспондентка Радіо Свобода.

Закладено також капсулу зі зверненням до нащадків.

У 30-х роках минулого століття тут був «живець «Черче», директором якого був композитор Левко Лепкий, брат письменника. Віллу Богданові Лепкому подарувала громада Черче і Бережан до його 60-річчя.

За словами місцевої вчительки Віри Хімій, це була «академія галицької інтелігенції», куди приїжджали письменники, художники, музиканти.

У 1982 році за одну ніч віллу було зруйновано, щоб, як сказав головний лікар санаторію «Черче» Михайло Падучак, «стерти з пам’яті народу навіть згадку про Лепкого».

У 1991 році на місці, де стояв будинок, встановлено пам’ятний знак. А тепер розпочато відновлення вілли. Ідею підтримали голова Івано-Франківської обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк, Львівське земляцтво братів-рогатинців, яке очолює письменник Роман Коритко, благодійний фонд «Живець «Черче», який очолює академік Ярослав Яцків з Києва.

До відновлювальних робіт будуть залучені громади, меценати.

У відновленій віллі «Богданівка» створять садибу-музей Богдана Лепкого, що стане філією обласного краєзнавчого музею. Її буде включено до туристичних маршрутів Прикарпаття.
XS
SM
MD
LG