Доступність посилання

ТОП новини

Повернення Мельниченка пов’язане зі звинуваченнями на адресу Тимошенко?


Київ – У п’ятницю, 26 жовтня, буде відомий запобіжний захід для Миколи Мельниченка, колишнього охоронця Президента Кучми. Про це Радіо Свобода повідомив адвокат екс-майора держохорони. Напередодні його затримала СБУ в аеропорту «Бориспіль». Оглядачі припускають, що Мельниченко міг повернутися в Україну для дискредитації опозиції, зокрема, Юлії Тимошенко. Провладні політики констатують, що Мельниченко міг не лише записувати, а й чути важливі розмови. Тому він має дати свідчення, яких від нього вимагають правоохоронці.

Суд, який має обрати запобіжний захід для колишнього охоронця Президента Кучми Миколи Мельниченка, найімовірніше, відбудеться у п’ятницю. Про це Радіо Свобода повідомив адвокат Мельниченка Микола Неділько. Раніше захисник уточнив, що Мельниченка допитували в Головному слідчому управлінні Генпрокуратури і висунули йому обвинувачення в кримінальній справі про розголошення державної таємниці.

Колишній майор держохорони почав працювати зі слідством. Такі дані навів перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін, пише «Комерсант-Україна».

«Іншого він нічого вже сказати не може»

Микола Мельниченко повернувся в Україну лише із «політичною» метою,
«агітаційно-пропагандистською», зазначив у розмові з Радіо Свобода експерт Центру Разумкова Костянтин Дикань.

«Якщо його зараз випустять і він почне робити заяви, як він слухав, як Тимошенко ділила спадщину Щербаня (депутата Верховної ради другого скликання Євгена Щербаня)… Ну, не знаю… Іншого він нічого вже сказати не може, – припускає Костянтин Дикань.

Зі свого боку, раніше Микола Мельниченко подав судові позови проти першого заступника голови партії «Батьківщина» Олександра Турчинова та низки ЗМІ, які оприлюднили коментарі деяких осіб щодо нього.

До цього на своїй сторінці у Facebook Мельниченко написав, що нібито він має записи розмов, на яких різні особи вказують на те, що замовником убивства Євгена Щербаня начебто був Павло Лазаренко, а серед осіб, які платили за вбивство, була нібито і екс-прем’єр Юлія Тимошенко. У партії «Батьківщина» слова Мельниченка спростували і стверджували, що його заява нібито підготовлена на замовлення Адміністрації Президента України. А Турчинов звинуватив Мельниченка у «комерціалізації». Саме це і спричинило позови з боку екс-майора державної охорони, який зажадав від Олександра Турчинова вибачення за таке твердження і спростування такої інформації.

Водночас в опозиції нагадують, що Конституційний Суд визнав будь-які записи, здійснені у незаконний спосіб, такими, що не можуть бути доказами у кримінальній справі.

«Якщо колись поїли часнику, а запах залишається, то тут побоювання може бути…»

Натомість перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, член Партії регіонів Володимир Олійник зазначив у коментарі Радіо Свобода, що Мельниченко має не тільки плівки. Володимир Олійник нагадує слова екс-майора державної охорони про те, що він не лише записував, а й чув. У такому разі Мельниченко може бути свідком певних розмов. І це може бути доказом. Хоча, звісно, останнє слово стосовно нібито причетності Юлії Тимошенко до вбивства Щербаня залишиться за судом.

«Якщо там нічого немає, то чого боятися? В суді розбити вщент обвинувачення, покази свідків… Адже, якщо колись поїли часнику, а запах залишається, то тут побоювання може бути, що не хочеться йти до суду. Яка роль у цьому Мельниченка? Я не знаю. Але він повинен дати покази, що мають прямий стосунок до цієї справи», – зазначив Володимир Олійник.

У серпні цього року Миколу Мельниченка затримали в Італії, бо Україна його оголосила в міжнародний розшук, але невдовзі екс-майора держохорони звільнили.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG