Доступність посилання

ТОП новини

У Макіївці затримані заявляють про тортури в міліції та СІЗО (ВІДЕО)


На Донеччині міліцію обвинувачують у катуваннях затриманих
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На Донеччині міліцію обвинувачують у катуваннях затриманих

Макіївка – У Горняцькому районному суді міста Макіївка Донецької області у четвер відбулося чергове судове засідання у справі проти групи осіб, яких обвинувачують у вимаганні майна в особливо великих розмірах. При цьому затримані, які зараз перебувають у СІЗО Донецька, заявляють про застосування до них катувань як в міліції, так і в самому слідчому ізоляторі. Вони запевняють, що їхню справу сфальсифікували, а між силовими структурами існує змова. Чи це справді так?

Один із обвинувачуваних по цій справі Андрій Шаманов був середнім бізнесменом. Але уже більше року він перебуває у місці обмеження волі. Він запевняє, що правоохоронці відібрали в нього майна, на суму більш як півмільйона гривень, та змусили під тортурами підписати зізнання у вимаганні.
Мене роздягли наголо, приклали до заду і до статевих органів електроди, і пропустили електричний струм
Андрій Шаманов

У коментарі для Радіо Свобода Андрій Шаманов заявив, що його катували в макіївському відділі боротьби з організованою злочинністю. «Мені зав’язали очі блакитною ганчіркою, завантажили в машину, зав’язали руки скотчем. Повозили по колу і завезли знову у відділ боротьби з організованою злочинністю. Мене відвели в приміщення, роздягли наголо, приклали, будемо казати, як є, до заду електроди і до статевих органів приклали електроди, і пропустили електричний струм. Так його збільшували та пропускали неодноразово. А потім сказали – підеш до слідчого та підпишеш все, що потрібно. При цьому був присутній оперативний працівник Жаров, який вже 10 років вимагав, щоб я платив йому данину зі свого бізнесу».

Адвокат цього підсудного Ігор Марусенко наголошує, що зізнання, вибиті подібним шляхом, не можна вважати доказами, а карна справа сфальсифікована у правоохоронних органах з метою наживи. Він також заявив, що до його підопічного Андрія Шаманова не належним чином ставляться і в СІЗО.
Карцер, ви думаєте, це не катування? В цих камерах не працює злив, тобто весь туалет зливається практично там, вони сидять і все це вдихають
Ігор Марусенко

Ігор Марусенко пояснює, що покарання його підопічний ніби отримав за гру в карти. «Андрій, у нього гіпертонічний криз, йому дали три рази карцер. Утримували у камерах із людьми з відкритою формою туберкульозу. Карцер, ви думаєте, це не катування? В цих камерах не працює злив, тобто весь туалет зливається практично там, вони сидять і все це вдихають. Це не опалюване приміщення, там дуже холодно», – розповів адвокат.

Шантажні дії чи крик про допомогу?

Що стосується тюремників, то голова прес-служби Державної пенітенціарної служби України у Донецькій області Антон Глушков заявив: «Карти є забороненим предметом, і за це можна отримати догану і карцер – цілком можливо. Хворі туберкульозом утримуються окремо, є спеціальний пост, ці підслідчі не перетинаються. У нас зараз утримується близько 22 тисяч осіб, практично кожен третій або через одного вони кричать, намагаються привернути увагу. Психологи вважають, що це демонстративно шантажні дії, щоб суд м’якішим був, з метою тиску на слідчі дії або судовиробництво».

Прокуратура Донецької області підтверджує ведення перевірки стосовно фактів перевищення службових повноважень у міліції. Самі ж правоохоронці поки не коментують ці заяви.

Це вже не перший випадок катування у міліції в Донецькій області. Цього літа в одному з районів Донецька у приміщенні опорного пункті міліції було зґвалтовано міліцейським кийком Михайла Бєлікова, якого затримали за розпиття пива в публічному місці. Слідство триває, два міліціонери затримані, потерпілий перебуває на лікуванні та витрачає близько 1000 гривень на день на медикаменти.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG