Доступність посилання

ТОП новини

Янукович стане диктатором «у плюралістичній країні»? (Європейська преса)


Прага – Західні експерти вважають, що після ймовірної перемоги на виборах до Верховної Ради 28 жовтня на правлячий режим Президента Януковича чекає головний супротивник – економічна рецесія в державі. Газети також наголошують, що важливим для майбутньої зовнішньополітичної орієнтації Києва після виборів буде рішення ради міністрів ЄС 14 листопада щодо ситуації в Україні. Чимало аналітиків зауважують, що почуття національної поразки в українському суспільстві, розкол опозиції може дозволити Віктору Януковичу бути своєрідним диктатором «у плюралістичній країні».

Експерти Центру східних досліджень із Варшави інформують на сторінках Gazeta Wyborcza, що «в Україні головною проблемою влади будуть не вибори до парламенту, а економіка», бо наступні місяці після 28 жовтня нічого доброго для господарства і фінансів держави не обіцяють. На думку експертів Центру східних досліджень, ці вибори лише виявляють головні політичні тенденції при сильній президентській владі Януковича, коли ймовірним є збереження Партією регіонів своїх позицій у парламенті. Але ситуація в економіці України є нині найгірша за три останні роки, і, на думку експертів, влада у Києві відразу ж після виборів зіткнеться, щонайменше, з проблемою рецесії.

Оглядач російської «Независимой газети» Тетяна Івженко не виключає, з посиланнями на експертів, що «питання про вступ України до Митного союзу може зависнути до президентських виборів 2015 року». Тут також ідеться про те, що Росія навряд чи поступиться у зниженні ціни на російський газ для Києва, котре вона пов’язує тепер лише зі вступом України до Митного союзу. Візит Януковича до Москви нічого не дав і натяки Януковича Євросоюзові, як кажуть експерти, знизити планку вимог до його влади також поки-що зависли у повітрі. Газета з Москви вважає, що «залежно від того, як західні структури оцінять підсумки парламентських виборів і які рішення будуть ухвалені 14 листопада стосовно України Радою міністрів закордонних справ країн-членів ЄС, українська влада визначить, у якому напрямку рухатися далі». Експерти кажуть, що такі невизначені настрої Заходу стосовно України можуть зберігатися до президентських виборів 2015 року, якщо Києву вдасться за цей час тримати під контролем економічну ситуацію.

Лондонський часопис Economist пише у своїй редакційній статті, що «почуття національної програшності українців може дозволити Президенту Януковичу довше перебувати при владі». Йдеться, серед іншого, про розкол та ослаблення опозиційних сил внаслідок поразки Помаранчевої революції, що дозволяє, за всіма ознаками, «падіння України все глибше в атмосферу кумівства й авторитаризму». Тому видання песимістично дивиться на перспективу України після виборів 28 жовтня, коли внаслідок ймовірного посилення позицій Партії регіонів у новій Раді, Президент Янукович перетвориться на «диктатора плюралістичної країни».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG