Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні спостерігачі шоковані від «свята української демократії» – експерт


Київ – Результати голосування стануть найбільшою інтригою парламентських виборів 2012, адже, на думку багатьох політичних експертів, передвиборна кампанія виявились вкрай нецікавою. Підсумовуючи завершення парламентських перегонів, експерти прогнозують, що 28 жовтня варто чекати не лише фальсифікацій, але і провокацій, а після оголошення екзит-полів – гучних заяв політиків. Водночас політичні оглядачі зауважують, що на подальшу роль України на світовій арені вплине не лише європейське визнання легітимності виборів, але й їхня оцінка з боку СНД.

Відсутність у передвиборних програмах політиків конкретних ідей і стратегій стала під час нинішніх парламентських перегонів головною причиною не лише засилля «джинси» у ЗМІ, але й підкупу виборців. Адже ані кандидати, ані партії «не запропонували електоратові якусь вагому ідею, яка б була дорожчою, ніж 200 гривень». На цьому наголошує колишній голова Комітету виборців України Ігор Попов, підбиваючи підсумки цьогорічної виборчої кампанії.

Однак експерт зауважує, що результати виборів матимуть «більш жваві» наслідки. За його словами, одні партії «будуть судитися з усіма виборцями, що вони не так голосували», а інші – шукатимуть винних у поганих результатах серед власних представників.

Водночас Ігор Попов припускає, що міжнародним експертам оцінити вибори буде важко через «свято української демократії».

«Міжнародним спостерігачам легко оцінювати вибори в Казахстані, Росії, Білорусі. Вони приїжджають і кажуть: «Є страшна влада, яка не дає паросткам опозиції прорости». Їм легко оцінювати вибори в країнах західної демократії, тому що там оцінюється, наприклад, впровадження технології інтернет-голосування. У нас же, незважаючи на те, що всі агітують, як хочуть, усі скаржаться на фальсифікації. І міжнародні спостерігачі просто шоковані від того, що у нас така демократія», – зауважив Ігор Попов.

Україна потрібна не лише Заходу, але і СНД – експерт

Водночас політолог Павло Олещук наголошує, що подальша доля України на міжнародній арені буде залежати не лише від визнання виборів Заходом, але і від їхньої оцінки з боку СНД. Однак підстав, які дозволяють говорити про її позитивний характер, наразі немає, наголошує він.
Візити українського Президента до Росії засвідчили, що ніякого особливого прогресу у відносинах немає
Павло Олещук

«Нещодавні візити українського Президента до Росії засвідчили, що ніякого особливого прогресу у відносинах немає. Вони перебувають у досить замороженому стані. І одразу виникає питання: «А чи не буде визнання результатів майбутніх парламентських виборів в Україні таким собі додатковим чинником торгів, які постійно відбуваються стосовно приєднання України до відповідних інтеграційних проектів Російської Федерації», – каже експерт.

Між тим Павло Олещук зауважує: нинішні парламентські перегони продемонстрували зростання громадянського суспільства в Україні і його потребу в якісній політиці. Доказом цьому є поява під час виборчої кампанії численних громадянських рухів, які ставили за мету впровадити різноманітні форми громадянської люстрації політиків та запобігти передвиборчим порушенням, відзначає політолог.

Фальсифікації – прерогатива місцевих керівників?

Попри це, фальсифікації у день голосування все одно будуть, зазначив у коментарі для Радіо Свобода директор агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. І робитимуть їх не лише представники влади, але й інші політичні сили, які матимуть переваги у виборчих комісіях.

Втім, перебільшувати масштаби таких порушень експерт не радить.
Протягом кількох років протоколи будуть зберігатися. Не думаю, що за якісь гроші люди будуть ризикувати, щоб потім сісти
Віталій Бала

«Це достатньо ризикований крок для тих, хто буде цим займатися, бо всі знають, що протягом кількох років протоколи будуть зберігатися. Я не думаю, що за якісь гроші (достатньо невеликі) люди готові будуть ризикувати, щоб потім сісти. Може бути ініціатива тільки місцевих керівників, які хочуть показати перед своїми керівниками, що вони заслуговують на те, щоб лишатися на своєму місці, а, можливо, і мати якусь перспективу на підвищення», – говорить Віталій Бала.

Вибори можуть зірвати тролі?

Водночас експерти зауважують: одним із засобів зриву результатів виборів можуть стати інтернет-публікації провокативних відео щодо фальсифікації виборів. Адже в Україні існує певний пул громадян, які працюють не на перемогу окремої партії, а на загальну делегітимізацію виборів (так звані тролі), кажуть вони.

Між тим експерти зауважують: попри всі порушення під час передвиборної кампанії і можливі фальсифікації у день голосування, майбутній парламент має усі шанси оновитися більш ніж на половину. Тож у новій Верховній Раді українці матимуть змогу не лише побачити нові обличчя, але і почути свіжі думки та пропозиції.
XS
SM
MD
LG